17. jul 2024 17:47

Nemački lideri čestitali Angeli Merkel 70. rođendan

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video, arhiva

BERLIN  - Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel slavi danas 70. rođendan u krugu najbližih, a čestitke su joj uputili članovi njene stranke Hrišćansko-demokratske unije, kao i politički protivnici.

"Bivša kancelarka Merkel će rođendan provesti u krugu porodice", saopštio je njen portparol, prenosi Dojče vele.

Nekoliko političara čestitalo je Merkelovoj, uključujući kancelara Olafa Šolca, njenog naslednika iz redova socijaldemokrata levog centra (SPD).

On se osvrnuo na rad Merkelove u vreme pada Berlinskog zida, kada se uključila u rastući demokratski pokret u Istočnoj Nemačkoj.

"Angela Merkel ima impresivnu političku karijeru. Počela je uzbudljivom pobedom za demokratiju u Istočnoj Nemačkoj i nemačko jedinstvo, što me i danas pokreće. Neumorno je radila za zemlju. Srećan rođendan!", napisao je Šolc na platformi Iks.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pohvalio ju je kao "uzor i obeležje naše demokratije".

"Posebnost ove godišnjice je to što se vaših 70 godina života može podeliti na tačno dve polovine. Prvih 35 godina do pada Berlinskog zida i drugih 35 godina u slobodi za kojom ste čeznuli", napisao je Štajnmajer, vicekancelar i ministar spoljnih poslova pod Merkelovom, u rođendanskoj poruci.

Sadašnji lider Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc uputio je svoje čestitke.

"Oko tri decenije vi ste oblikovali politiku naše zemlje i preuzeli odgovornost: u CDU, u parlamentu i u vladi", objavio je Merc na Iksu.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok takođe je čestitala rođendan bivšoj kancelarki.

"Draga gospođo Merkel, 16 godina ste se zalagali za jedinstvo Evrope sa humanošću i istrajnošću, uvek sa uverenjem u demokratiju i međunarodno pravo. I otvorili ste više vrata za žene moje generacije. Sve najbolje od srca!", navela je Berbok u čestitki.

I bivši politički rival Gerharda Šredera, kojeg je Merkelova zamenila na mestu kancelara nakon opštih izbora u Nemačkoj 2005. godine, uputio je čestitke.

"Od svih političkih protivnika, ona je posebna. Na kraju krajeva, ona je pobedila", rekao je Šreder, koji je takođe za nemački novinski magazin Stern rekao da mu se sviđa Merkelin "tipični severnonemački šarm" i njena sposobnost da bude "ironična i samozatajna".

Merkelova je postala kancelarka 2005. godine, ostala je na funkciji 16 godina i bila je prva žena koja je obavljala taj posao.