18. jul 2024 16:15

Fon der Lajen: Ključna odbrana demokratije, tražiću jednaku zastupljenost polova u EK

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

STRAZBUR - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je ključno da demokratske snage u EU zajedno odbrane njenu demokratiju i poručila da će se, prilikom formiranja tima komesara, zalagati za podjednaku zastupljenost muškaraca i žena.

Fon der Lajen je na konferenciji za novinare u Strazburu, nakon što je u Evropskom parlamengtu izabrana za drugi mandat na čelu Komisije, rekla da će se sada fokusirati na izgradnju svog tima komesara i navela da želi da izabere "najbolje pripremljene kandidate koji dele evropsku opredeljenost".

Ona je dodala da će narednih nedelja tražiti od lidera EU da predlože svoje kandidate za komesare i dodala da će intervjuisati kandidate od sredine avgusta.

"Još jednom ću se zalagati za jednak udeo muškaraca i žena za stolom koleža", rekla je Fon der Lajen i dodala da će njen novi tim biti spreman da uspešno prođe saslušanja u EP.

Ona je, na pitanje koja je njena poruka milionima građana širom Evrope, rekla da "svi zajedno radimo za jaku Evropu", ali da je najvažnija tema jačanje demokratije.

"Naša demokratija je napadnuta iznutra i spolja i zato je ključno da demokratske snage zajedno odbrane našu demokratiju", poručila je Fon der Lajen.

Ona je, na pitanje koliko njen plan za narednih pet godina uzima u obzir činjenicu da će možda imati posla "sa mnogo manje prijateljskom Belom kućom", rekla da je, bez obzira na izbore u drugim delovima sveta, važno da postoji snažnija Evropa.

To, kako je objasnila, podrazumeva smanjenje zavisnosti Evrope, ali i izgradnju sosptvene snage i jačanje kvaliteta Evrope.

"Ovo mora biti premisa na kojoj radimo", poručila je Fon der Lajen. Na konstataciju da je dobila glasove većine iz četiri proevropske političke grupacije i pitanje da li je njen cilj da održi tu veliku koaliciju, Fon der Lajen je odgovorila potvrdno i poručila da će raditi što intenzivnije i što bolje moguće sa onima koji su je podržali, navodeći da je reč o "proevropskoj, proukrajinskoj" platformi koja se zalaže za vladavinu prava.

Upitana da li misli da je njeno pribložavanje italijanskoj premijerki Đorđi Meloni i njenoj grupaciji Evropskih konzervativaca i reformista u EP bio pravi potez, imajući u vidu da stranka Meloni Braća Italije nije podržala njen ponovni izbor za predsednicu Komisije, rekla je da rezultat glasanja u EP pokazuje da je njen pristup bio ispravan.

"Radili smo veoma naporno tokom izborne kampanje da udružimo demokratske snage i da imamo većinu u centru za jaku Evropu. I da kažemo svima onima koji su proevropski, proukrajinski i za vladavinu prava da nudimo da radimo zajedno. A današnji rezultat govori sam za sebe. Bio je to pravi pristup", rekla je Fon der Lajen.

Ona je dodala i da ostaje na snazi cilj EU da ukine prodaju automobila sa emisijom ugljen-dioksida od 2035. godine.

"Imamo zakon i cilj klimatske neutralnosti za automobile do 2035. godine. Taj cilj ostaje. Moramo da stvorimo predvidljivost za investitore i proizvođače, kao i kupce. Za postizanje toga će biti potreban tehnološki neutralan pristup u kojem e-goriva moraju da imaju ulogu", rekla je Fon der Lajen i dodala da e-goriva mogu da imaju ulogu kroz ciljanu izmenu uredbe u okviru predviđene revizije politike.

Fon der Lajen je izrazila zahvalnost na poverenju koje joj je ukazala većina u EP time što je izabrana za novi mandat sa 401 glasom za i poručila da se time šalje "snažna poruka poverenja".

"Mislim da je to i priznanje za naš zajednički naporan rad u proteklih pet godina", navela je Fon der Lajen.

Predsednica Evrpskog parlamenta Roberta Mecola je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Fon der Lajen čestitala svojoj koleginici iz Evropske narodne partije na ponovnom izboru.

Ona je rekla da je glasanje poslanika EP za izbor Fon der Lajen za predsednicu Komisije "svedočanstvo njenog snažnog vođstva i nepokolebljivih vrednosti " i najbolja moguća odluka za Evropu.

Fon der Lajen izabrana za novi mandat na čelu Evropske komisije

Aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je u Evropskom parlamentu (EP) izabrana za novi petogodišnji mandat na toj funkciji.

Za Fon der Lajen, nemačku političarku iz grupacije Evropske narodne partije, glasao je 401 poslanik EP, čime je obezbedila apsolutnu većinu glasova u EP. 

Protiv izbora Fon der Lajen bilo je 284 poslanika, dok je 15  bilo uzdržano.

Intext service Video

Glasanje u EP je bilo tajno, a Fon der Lajen je morala da dobije podršku najmanje 361 od 720 poslanika EP. 

Uoči glasanja, Fon der Lajen se obratila poslanicima EP i izložila svoju viziju i planove za narednih pet godina, nakon čega je održana debata sa poslanicima EP. 

Nakon izbora, Fon der Lajen će moći da,  zajedno sa zemljama članicama EU, predloži kandidate za komesare u novom sazivu Evropske komisije. 

Svaka zemlja članica EU dobija po jedan portfelj, a na jesen bi u EP trebalo da počne proces saslušanja 27 komesara EU.

Jedan od 27 komesara vrši funkciju potpredsednika Komisije i visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost, a nakon što je Evropski savet imenovao na tu funkciju bivšu estonsku premijerku Kaju Kalas, Fon der Lajen sada mora potvrdi njeno imenovanje.  

Fon der Lajen, inače članica Hrišćansko-demokratske unije Nemačke, prvi put je  izabrana na čelo Evropske komisije 2019. godine, kada je postala prva žena na toj funkciji. 

Ona je danas ponovo izabrana na tu funkciju u Evropskom parlamentu  nakon što su je za novi petogodišnji mandat predložili lideri EU krajem juna.

Funkcija predsednika Evropske komisije, pored odlučivanja o organizaciji tog izvršnog tela EU i raspodele porfelja među komesarima, podrazumeva predstavljanje Komisije na sastancima Evropskog saveta, samitima G7 i G20,  kao i samitima sa zemljama koje nisu članice EU i tokom velikih debata u EP i Savetu. 

Predsednik Komisije predstavlja EU u inostranstvu, zajedno sa predsednikom Evropskog saveta i visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku. 

Takođe, predsednik Komisije svake godine se obraća pred EP kako bi ga izvestio o stanju Unije. 

Evropska komisija je jedina institucija EU koja ima ovlašćenje da inicira pravne akte EU.