18. jul 2024 06:22

Miroslav Jović: Trampova pobeda može biti velika šansa za bolju saradnju SRB i RS sa SAD

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File/Paul Sancya

MILVOKI - Predsednik Crkvene opštine Milvoki Mroslav Jović izjavio je danas da bi eventualna pobeda kandidata Republikanske partije Donalda Trampa na predstojećim predsedničkim izborima u SAD donela veliku šansu za bolju saradnju Srbije i Republike Srpske sa američkom administracijom.

''Ništa ne može da se desi preko noći i ništa ne može 100 odsto biti dobro ni za Srbe ni za Amerikance, ali njegova (Trampova) pobeda dala bi nam je dnu veliku šansu za ostvarivanje boljeg života u Americi, boljeg života u svetu, bolju saradnju između Repbulike Srbije i Republike Srpske sa američkom administracijom'', rekao je Jović za Tanjug.

On je uoči skupa koji organizuju Srbi koji žive u Milvokiju, gde je u toku Republikanska nacionalna konvencija, rekao da svaka administracija prvenstveno gleda na interese sopstvene zemlje, ali i da Srbi puno očekuju od naredne američke administracije.

''Što se tiče naše Srbije i Republike Srpske, dolaskom (Trampa) na vlast očekujemo drugačiju spoljnu politiku, koja može da donese celom čovečanstvu mir, dogovor, i na neki način dobitak'', rekao je Jović.

Naveo je da građani u SAD puno očekuju i kad je reč o rešenjima pitanja ekonomije, imigracione politike i drugih sfera života.

Jović je ocenio da je atmosfera na konvenciji ''najblaže rečeno, idealna'', iako je Tramp, nakon što je u subotu u Batleru u Pensilvaniji 20-godišnjak pucao na njega, u Milvoki stigao ''pomalo nenajavljen''.

''Ali, znajući ga, očekivali smo da se pojavi'', rekao je Jović.

Na skupu koji organizuju Srbi iz Milvokija govoriće bivši specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, američki senator Rod Džonson, kongresmen i kopredsednica srpskog Kokusa u američkom Kongresu Klaudija Teni i bivši senator Rod Blagojević.

U Milvokiju u američkoj saveznoj državi Viskonsin u ponedeljak je počela Republikanska nacionalna konvencija koja će trajati do sutra, kada se očekuje da Tramp održi govor.

Konvencija se održava prema utvrđenom planu i uz nepromenjene bezbednosne mere, uprkos pucnjavi u subotu na skupu u Pensilvaniji, u kojoj je Tramp bio pogođen u uvo.

Tramp je objavio na društvenim mrežama da je razmatrao mogućnost odlaganja puta u Milvoki za dva dana, ali je odlučio da neće da dozvoli "snajperisti ili potencijalnom ubici da ga prisili na promene u rasporedu ili u bilo čemu drugom".