23. januar 2023 12:07

Poljska bi da šalje tenkove Ukrajini, Rusija optužuje Kijev da krije raketne bacače Himars u NE

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Karlis Dambrans, ilustracija

KIJEV/VARŠAVA - Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da će njegova zemlja tražiti od Nemačke dozvolu da pošalje tenkove leopard u Ukrajinu, prenosi Rojters.

Moravjecki nije precizirao kada će biti upućen ovaj zahtev, ali je rekao da Poljska formira koaliciju država spremnih da pošalju nemačke tenkove.

Ako ne bude imala dozvolu Berlina, Varšava će doneti sopstvene odluke, rekao je on, ne iznoseći više detalja, navodi britanska agencija.

Rurska spoljna obaveštajna služba (SVR) optužila je danas Ukrajinu da u nuklearnim elektranama širom zemlje skladišti oružje koje je isporučio Zapad, prenosi Rojters.

U saopštenju, SVR je naveo da su raketni bacači HIMARS, sistemi protivvazdušne odbrane i artiljerijska municija isporučeni iz SAD u nuklearnu elektranu Rivne, na severozapadu Ukrajine, navodi britanska agencija uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri ove tvrdnje.

„Ukrajinske oružane snage skladište oružje i municiju koje je obezbedio Zapad na teritoriji nuklearnih elektrana“, navodi se u saopštenju SVR i dodaje da je u poslednjoj nedelji decembra izvršena isporuka oružja u elektranu Rivne.

Ruske snage zauzele su ugašenu nuklearnu elektranu u Černobilju manje od 48 sati nakon napada na Ukrajinu, a u martu su zauzele nuklearno postrojenje Zaporožje, najveće u Evropi.

I Kijev i Moskva se međusobno optužuju za granatiranje Zaporožja, a Ukrajina tvrdi da Rusija koristi tu lokaciju kao prikriveno skladište oružja.

Proruske vlasti u oblasti Donbasa na istoku Ukrajine saopštile su da je devojčica stara oko dve godine poginula u ukrajinskom granatiranju grada Kremena u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR).

Andrej Maročko, oficir Narodne milicije LNR, rekao je danas za TAS S da je devojčica poginula 21.januara, a prema njegovim rečima, ukrajinske snage stacionirane u oblasti Kremena aktivno koriste elektronsko ratovanje za suzbijanje svih vidova komunikacije, zbog čega vesti o poginulom detetu u granatiranju stižu „tek sada“.

„U granatiranju ukrajinskih oružanih snaga 21. januara ranjena su dva muškarca rođena 1958. i 1959. godine i dve žene rođene 1981. i 1999. godine. Smrtno je ranjena devojčica rođena 27. marta 2021. godine“, precizirao je Maročko, navodi TAS S.

Zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov saopštio je danas da Vašington vodi jedan vid psihološkog rata kada najavljuje isporuke raketa dugog dometta Kijevu.

On je precizirao da izjave Vašingtona o potencijalnim isporukama raketa MGM-140 ATACMS sa dometom od 310 kilometara u Ukrajinu jesu deo psihološkog rata.

„Ovo je element psihološkog ratovanja, neprekidnog i sve intenzivnijeg hibridnog rata kolektivnog Zapada predvođenog SAD protiv Rusije“, izjavio je u zamenik ruskog ministra spoljnih poslova.

Maroko je poslao navodno nepoznat broj borbenih tenkova T-72B u Ukrajinu, prema navodima ukrajinskih oružanih snagam, prenosi Gardijan.

U najnovijem saopštenju vojska je precizirala da je pre nedelju dana Maroko u Ukrajinu poslao 20 tenkova T-72B, koji su prošli proceduru modernizacije u Češkoj.

Maroko je prvobitno kupio tenkove od Belorusije, ali su saveznici ubedili Rabat da tenkove pošalje u Ukrajinu tokom samita u Ramštajnu prošle godine, navodi britanski list.

Proruske snage u Donbasu saopštile su danas da napreduju praktično na svim delovima fronta u ovoj oblasti na istoku Ukrajine, prenosi TASS.

"Ruske trupe napreduju praktično na svim delovima linije fronta u Donjeckoj Narodnoj Republici DNR", rekao je vršilac dužnosti šefa samoproglašene DNR Denis Pušilin u direktnom prenosu na televizijskom kanalu Rusija-24.

On je još dodao da su ruske trupe praktično u potpunosti zauzele visoravni oko naselja Kleščejevka južno od grada Bahmuta.

„Oko Kleščejevke su veliki visovi i njih sada praktično kontrolišu jedinice Vagnera", saopštio je zvaničnik DNR.

Kremlj je danas negirao da će američke sankcije ruskoj paravojnoj organizacijia Vagner grupe imati praktičan efekat, prenosi Rojters.

Američke vlasti najavile su u petak da će ruska plaćenička grupa Vagner , koja je podrška regularnoj vojsci u Ukrajini, biti označena kao "translacionalna kriminalna organizacija" i da će nove sankcije protiv nje biti uvedene ove nedelje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da to neće imati praktičnog uticaja na Rusiju i na Vagner grupu, navodi Rojters.

Kremlj je danas saopštio i da će ukrajinski narod trpeti posledice ako Zapad pošalje tenkove kao podršku Kijevu u sukobu koji vodi sa Rusijom, u trenutku kada se među zapadnim saveznicima diskutuje da li će tenkovi nemačke proizvodnje Leopard biti prebačeni u Ukrajinu.

U odgovoru da prokomentariše različite stavove ukrajinskih saveznika po ovom pitanju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da podele u Evropi oko toga da li da se Kijevu obezbede tenkovi, pokazuju da raste "nervoza" unutar vojnog saveza NATO, prenosi Rojters.

Peskov je dodao da "sve zemlje koje učestvuju, direktno ili indirektno, u "upumpavanju oružja" u Ukrajinu i podizanju njenog tehnološkog nivoa, snose odgovornost za nastavak sukoba".

"Glavna stvar je da je ukrajinski narod taj koji će platiti cenu za svu ovu pseudopodršku“, naglasio je portparol Kremlja.