19. jul 2024 06:32

Jelisejska palata: Makron podržao integraciju Srbije u EU i istakao značaj formiranja ZSO

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/goja1, ilustracija

PARIZ - Predsednik Francuske Emanuel Makron ponovio je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem punu podršku Francuske integraciji Srbije u Evropsku uniju i istakao značaj formiranja Zajednice srpskih opština na KiM, saopštila je Jelisejska palata.

Kako je navedeno, Makron je na sastanku sa predsednikom Srbije održanom na marginama četvrtog samita Evropske političke zajednice u Velikoj Broitaniji, istakao svoju posvećenost normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i podršku evropskom posredovanju i pozvao na punu primenu Briselskog i Ohridskog sporazuma.

Tokom susreta, Makron i Vučić su pozdravili produbljivanje bilateralne saradnje u mnogim oblastima, ističe se u saopštenju Jelisejske palate.

Predsednik Francuske je takođe podsetio na privrženost Francuske Dejtonskom sporazumu, kao i jedinstvu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Predsednik Vučić je posle sastanka sa Makronom naveo da je sa njim imao srdačan susret i razgovor o strateškim izazovima i perspektivama, kako Evrope, tako i Srbije.

"Konstatovali smo da su mir i saradnja preduslovi za svaki dalji napredak, a ja sam, još jednom, zahvalio predsedniku Makronu na ličnom angažmanu kada je reč o očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i podršci našem EU putu", napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Dodao je da je sa francuskim predsednikom razgovarao i o daljem jačanju bilateralne političke i ekonomske saradnje Srbije i Francuske.

"Ponovio sam poziv predsedniku Maronu da poseti Srbiju i zahvalio Republici Francuskoj na tradicionalnom prijateljstvu prema našoj državi i narodu", istakao je Vučić.