19. jul 2024 08:44

Najmanje jedna osoba poginula, 10 ranjeno u napadu Huta dronom na centar Tel Aviva

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Oded Balilty

TEL AVIV - Najmanje jedna osoba je poginula, a 10 ranjeno rano jutros u napadu jemenskih pobunjenika Huta dronom na centar Tel Aviva, saopštile su izraelske vlasti.

Huti su preuzeli odgovornost za napad i najavili da će region Tel Aviva biti glavna meta "u dometu njihovog oružja", a u znak solidarnosti sa Palestincimna u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Izraelska vojska je saopštila da istražuje eksploziju i da pojačava vazdušne patrole nakon incidenta, navodi AP.

Agencija podseća da su Huti više puta lansirali dronove i projektile prema Izraelu od početka rata u Pojasu Gaze, ali da su do današnjeg napada svi ti pokušaji bili sprečeni pošto su dronove presretale snage protivvazdušne odbrane Izraela ili zapadnih saveznika koji su stacionirani u regionu.

IDF: Dron koji su Huti lansirali na Tel Aviv nije oboren zbog ljudske greške

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je izraelska protivvazdušna odbrana otkrila dron koji su jemenski pobunjenici Huti lansirali jutros na Tel Aviv, ali da bespilotna letelica nije oborena zbog, kako se navodi, "ljudske greške".

IDF dodaje da su to rezultati početne istrage o napadu dronom na Tel Aviv tokom noći, u kojem je najmanej jedna osoba poginula, a 10 povređeno, navodeći da je napad izvršen bespilotnom letelicom velikog dometa koja je bila napunjena eksplozivom.

IDF je preuzeo punu odgovornost za neuspeh PVO.

Ističe se takođe da se u Tel Avivu nisu oglasile sirene za vazdušnu opasnost zbog toga što izraelska PVO nije preduzela akcije protiv drona, prenosi Tajms of Izrael.