23. jul 2024 12:29

Peskov: Arktička strategija Pentagona pokazuje manifestacije konfrontacije sa Rusijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Peskov: Arktička strategija Pentagona pokazuje manifestacije konfrontacije sa Rusijom

Foto: Shutterstock.com/ID1974, arhiva

MOSKVA - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da arktička strategija koju je predstavio Pentagon pokazuje manifestacije konfrontacije sa Rusijom.

"Manifestacije konfrontacije vidljive su čak i u ovom dokumentu, koji je objavio Pentagon", rekao je Peskov novinarima, prenosi Ria novosti.

Pentagon je saopštilo da mora više da se investira u nadogradnju senzora i svemirske tehnologije na Arktiku kako bi održalo korak sa Kinom i Rusijom koje tamo sve više deluju, uključujući zajedničke vojne vežbe.

Lideri Ministarstva odbrane SAD su više od decenije upozoravali da SAD treba da pojačaju svoje aktivnosti na Arktiku kako bi bile u koraku sa Kinom i Rusijom jer klimatske promene čine hladni region pristupačnijim.

Kina je povećala sopstvenu aktivnost u regionu, uključujući svoja tri broda ledolomca koji vrše civilno-vojna istraživanja u regionu. Rusija, koja ima najveću arktičku teritoriju, uključujući važne strateške nuklearne sposobnosti, poput balističkih raketnih snaga.

Ruski novac ne samo da se krade, već se i troši na kupovinu oružja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas, komentarišući odluku da se prihodi od ruskih inostranih sredstava usmere na kupovinu oružja za Ukrajinu, da ruski novac ne samo da se krade, već se i troši na kupovinu oružja.

"Ovaj novac ne samo da je ukraden, već se troši i na kupovinu oružja, teško je smisliti nešto gore", rekao je Peskov novinarima, prenosi Ria novosti.

Kako je ranije objavljeno, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao da će prva tranša od 1,4 milijarde evra za vojnu pomoć Ukrajini od prihoda od zamrznute imovine Ruske Federacije biti početkom avgusta.