24. januar 2023 12:02

Kijev smenjuje visoke zvaničnike, Berlin dobio zahtev Poljske za tenkove

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Mo Photography Berlin, ilustracija

KIJEV –Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak saopštio je da su današenje smene u rukovodstvu pokazale da je predsednik Volodimir Zelenski reagovao na "ključni zahtev javnosti" i dodao da su pred pravdom svi jednaki.

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, Kirilo Timošenko, saopštio je danas da je podneo ostavku, prenosi Rojters.

Nešto kasnije to je učinio zamenik ukrajinskog ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov zbog "medijskih optužbi" za korupciju, dok je zamenik državnog tužioca Oleksij Simonjenko smenjen.

Ostavku će uskoro podneti načelnici Sumske, Dnjepropetrovske, Zaporožske i Hersonske vojne oblasne uprave, piše ukrajinski list Pravda.

Ukrajina je uvela sankcije za 22 ruska državljana povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom zbog, kako je predsednik Volodimir Zelenski obrazložio u svom sinoćnom obraćanju, podrške genocidu pod plaštom religije, prenosi Rojters.

Prema dekretu Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, na listi se nalazi i Mihail Gundajev, koji predstavlja Rusku pravoslavnu crkvu u Svetskom savetu crkava i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, navodi britanska agencija.

Državni mediji u Moskvi izvestili su da je Gundajev rođak patrijarha Kirila, kome je Kijev uveo sankcije prošle godine.

Rusija je poslala desetine hiljada novih vojnika u poslednjih nekoliko meseci da ojača linije fronta u Ukrajini, saopštio je u visoki američki vojni zvaničnik za CNN.

Te trupe će napraviti malu razliku u sukobu, pošto su na prve linije fronta stigle „loše opremljene, loše obučene“ i one su „požurile na bojno polje“,rekao je zvaničnik koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Rusija šalje trupe kao zamenu ili pojačanje za postojeće jedinice a one su počele da pristižu na bojno polje nakon što je Moskva proglasila mobilizaciju 300.000 novih ljudi u oktobru, rekao zvaničnik.

Vojna reforma je novi odgovor Rusije na mogućnost širenja NATO i "kolektivnom Zapadu" na korišćenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije, rekao je novoimenovani načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju.

Putin je sredinom januara odobrio vojnu reformu i ona se može prilagođavati tako da bude odgovor na pretnje ruskoj bezbednosti, rekao je Gerasimov za portal Argumeti i Fakti.

"Danas te pretnje uključuju želju Severnoatlantskog saveza da se proširi na Finsku i Švedsku, kao i korišćenje Ukrajine kao sredstva za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje", rekao je Gerasimov, koji je imenovan 11. januara, preneo je Rojters.

Nemačka je danas dobila zvaničan zahtev Poljske za ponovni izvoz tenkova Leopard u Ukrajinu, saopštio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Konačna odluka o tome da li će Nemačka poslati tenkove Leopard u Ukrajinu ili će dozvoliti drugim zemljama, doneće konsenzusom vlada u Berlinu, saopštio je visoki zvaničnik u ministarstvu spoljnih poslova Tobias Lindner

„Verujem da vam je dobro poznat stav moje ministarke u ovoj debati“, dodao je on, misleći na izjavu ministarke spoljnih poslova Analene Berbok koja je u nedelju saopštila da Nemačka neće stajati na putu drugim zemljama da pošalju Kijevu tenkove Leopard.

Dvanaest zemalja pristalo je da prebaci oko 100 nemačkih tenkova Leopard u Ukrajinu ako nemačka vlada to dozvolu, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na američke medije.

Prema rečima neimenovanog visokog ukrajinskog zvaničnika, odgovarajući sporazumi su postignuti na sastanku kontakt grupe za podršku Ukrajini zemalja NATO-a i njihovih saveznika, koji je održan prošle nedelje u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, prenela je američka televizija ABC.

Ruski ambasador u Estoniji, Vladimir Lipajev, optužio je Zapad da baltičke države naoružava oružjem kojim mogu da napadnu Sankt-Peterburg.

"Anglosaksonci ovde imaju interes da stvore antirusku ispostavu i tako vrše pritisak na Rusku Federaciju. I ne govorimo samo o ekonomskom, političkom, kulturnom nego i vojnom pritisku", rekao je Lipajev.

On je dodao da se Estonija aktivno naoružava, i da nije jasno zašto, tipovima konvencionalnog naoružanja koje je u stanju da gađa Sankt Peterburg, kao i da se stvara protivraketni odbrambeni sistem srednjeg dometa.

"Postavlja se pitanje: S kim Estonija planira da ratuje?", upitao je Lipajev, prenosi Gardijan.