30. jul 2024 13:57

Evropska narodna partija zabrinuta zbog mađarskih viznih olakšica za Ruse i Beloruse

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/szupereb, ilustracija

BRISEL - Evropska narodna partija (EPP) izrazila je zabrinutost za bezbednost zbog odluke Mađarske da ublaži vizna ograničenja za ruske i beloruske državljane, strahujući da bi to moglo da podstakne špijunažu u EU, navodi se u pismu u koje je Rojters danas imao uvid.

Predsedavajuči EPP Manfred Veber je u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu naveo da bi nova mađarska pravila mogla da stvore prostor za špijunske aktivnosti "koje predstavljaju ozbiljan rizik po nacionalnu bezbednost".

''Ova politika bi takođe mogla da olakša Rusima kretanje po (bez granica) šengenskom zoni, zaobilazeći ograničenja koja zahtevaju zakoni EU", naveo je Veber u pismu.

Portparol Evropske komisije rekao je da će biti u kontaktu sa Mađarskom u vezi sa novim pravilima i da je Budimpešta u obavezi da proveri da li su u skladu sa šengenskim propisima.

Mađarska je ovog meseca proširila svoj imigracioni program "nacionalne karte" tako da uključuje Ruse i Beloruse.

Osobama koje poseduju te kartice je dozvoljeno da rade u Mađarskoj bez bezbednosne dozvole, kao i da dovedu porodice u zemlju.

Važi dve godine, ali može da se produži.

Zvanično, vlasnik kartice nije sezonski radnik, zbog čega se ne pojavljuje u statistici i različitim nacionalnim kvotama.

Mađarska odluka o vizi je doneta godinu dana nakon što su Sjedinjene Države uvele sankcije trojici visokih zvaničnika Međunarodne investicione banke, koja se nalazi Budimpešti pod ruskom kontrolom.

U pismu su takođe naglašene tenzije između institucija EU i Mađarske, trenutnog predsedavajućeg u bloku, jer nastoji da održi srdačne veze sa Rusijom uprkos ratu u Ukrajini, piše Rojters.