2. avgust 2024 09:27

Indonezija: Policija će jedina moći da odobrava pravo na abortus žrtvama silovanja

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Olga Pyrozhenko, ilustracija

DŽAKARTA - Novi propisi koji su ove nedelje usvojeni u Indoneziji omogućiće policiji da bude jedina nadležna za odobravanje prava na abortus žrtvama silovanja, što je izazvalo kritike aktivista za ljudska prava koji su naveli da su te mere regresivne.

Abortus je ilegalan u Indoneziji, zemlji sa najvećom muslimanskom populacijom na svetu, osim u slučajevima kada su u pitanju žrtve silovanja, prenosi Rojters.

Novi propisi određuju da žene, da bi bile priznate kao žrtve silovanja, moraju da nabave dokument koji samo policija izdaje.

Ranije su žene mogle da dobiju ovakav dokument od lekara ili psihologa.

Portparol policije za sada nije precizirao ove propise, koji su deo šireg zdravstvenog zakona i odmah stupaju na snagu, kao ni policijsku proceduru koja će se baviti žrtvama silovanja.

Iz indonežanskog Instituta za reformu pravosuđa naveli su da policija tek treba da objavi interne propise o konkretnoj vrsti pomoći žrtvama silovanja.

U zemlji gde je abortus tabu tema, aktivisti za ženska prava navode da bi takve promene propisa mogle da odvrate žrtve silovanja od toga da se obrate vlastima za pomoć.