4. avgust 2024 15:47

SAD, Velika Britanija i Francuska pozivaju svoje građane da napuste Liban

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/hyotographics, ilustracija

NJUJORK - SAD, Velika Britanija i Francuska, kao i još neke zemlje pozvale su svoje građane da napuste Liban dok povišene tenzije u regionu podstiču strahovanja od širenja konflikta na Bliskom istoku.

Američka ambasada u Libanu pozvala je svoje državljane da nabave bilo kakvu kartu i napuste Liban, dok je šef britanske diplomatije Dejvid Lami poručio svojim sugrađanima “Idite odmah”, prenosi CNN.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da francuski državljani treba da “što pre” organizuju svoj odlazak iz Libana. Slično upozorenje objavio je i Jordan.

U regionu su tenzije izuzetno visoke nakon što je Iran obećao osvetu Izraelu kojeg krivi za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu. Ubrzo nakon toga, u izraelskom udaru na Bejrut ubijen je najviši vojni komandant libanskog Hezbolaha, Fuad Šukr.

Mnoge avio kompanije, uključujući Er Frans, Lufthanzu i Kuvajt Erlajnz, već su otkazale letove za i iz Libana, dok druge preusmeravaju avione da bi izbegli libanski vazdušni prostor.

SAD su u međuvremenu uputile pojačanja i dodatne borbene brodove u region Bliskog Istoka. Izreael je saopštio da je spreman “za niz različitih scenarija” nakon ubistva Hanijea u Iranu.