7. avgust 2024 15:10

Strahinja Matejić: Izborom Volca demokrate pridobijaju šire slojeve stanovništva

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/vesperstock, ilustracija

BEOGRAD - Pomoćnik direktora u Eurasia Group, vodećoj globalnoj konsultantskoj firmi za geopolitiku, Strahinja Matejić izjavio je danas da predsednički kandidat na američkim izborima Kamala Haris, izborom za potpredsednika Tima Volca, želi da prikupi glasove što više slojeva birača.

Matejić je Tanjugu rekao da se u biografiji sadašnjeg guvernera Minesote Volca, a ranije i kongresmena iz te države, posebno promoviše činjenica da je on bio trener u srednjoj školi i profesor istorije.

"To je želja Kamale Haris i sada Volca kao njenog potpredsedničkog partnera, da se promovišu kao jedan takozvani "keč ol", odnosno kandidate koje će biti prijemčivi ne samo liberalnim demokratama Kalifornije, Nju Jorka, generalno obala, već jednog čoveka koji dolazi iz srednje Amerike, koji dolazi iz poljoprivrednog, ruralnog dela SAD, koji ima i obrazovnu, i vojnu pozadinu i koji će možda ljudima kojima je Trampa dosta, biti prijemčiv", ocenio je Matejić.

Na primedbe republikanaca da je Volc opasan liberal i da bi bio, kako su Donad Tramp i njegov potpredsednički kandidat Džejms Dejvid Vens rekli, najgori potpredsednik u istoriji SAD, Matejić kaze da jeste istina za Volca da on na poprilično progresivan način vodi svoju državu Minesotu.

"Pod time mislimo na pravo na abortus i prava koja omogućavaju ženama da dođu na abortus iz država u kojima je to zabranjeno. Takođe, što je čak za Ameriku dosta, 20 nedelja plaćenog odsustva i za muškarce i za žene prilikom porođaja, dečije kredite za višedetne porodice, što su levičarska izdavanja, tako da republikanci imaju mogućnost da ga kritikuju kao trošadžiju", rekao je Matejić.

Dodaje da je zanimljivo i to iz koje države Volc dolazi, pošto smatra da će praktično Minesota, Viskonsin i Pensilvanija odlučiti predsedničke izbore.

"Tako da on ne samo da upumpava svežu krv u tu regiju, već u tim državama imamo i tri senatorske trke koje će možda odlučiti i budućnost Senata. Tako da će se on, kao jedan džoker Kamale Haris i njen izabranik, potovo u toj regiji, starati ne samo da ona dobije izbore, već i da pomogne svojim kolegama da održe većinu u Senatu od novembra nadalje", smatra Matejić.

Dodaje da je za demokratske kandidate pozitivno i to što je Volc praktično nepoznat kandidat za većinu Amerikanaca, pa će mediji usmeriti svoju pažnju na njega još nekoliko nedelja, tako da će moći sebe da pozicionira, držeći opet reflektore uperene na Demokratsku stranku.

Sa druge strane, smatra Matejić, hajka o najlevičarskijim kandidatima, republikancima daje šansu da mobilišu glasače.

"Smatram da to jeste istina. Bajden je vladao ove četiri godine još više u levo od predsednika Obame. Kamala Haris, ukoliko bi postala predsednica sledeće godine, bi vladala još više u levo. Volc je takođe njen kandidat, tako da se Demokratska partija pomera u levo", poručuje Matejić.