8. avgust 2024 17:12

Putin: Građanima Kurske oblasti biće isplaćena novčana pomoć

Izvor: TANJUG

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Sergey Bobylev

MOSKVA  - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će biti isplaćena državna pomoć od 105 evra građanima Kurske oblasti koja je pogođena u ukrajinskim napadima.

"Doneta je odluka da se izvrši jednokratna isplata od 10.000 rubalja (odnosno 105 evra) građanima kojima je to potrebno i biće izdvojena sredstva koja su još potrebna građanima", rekao je Putin u video razgovoru sa vršiocem dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksejem Smirnovim, prenosi Ria novosti.

Kako je objasnio Smirnov, takva pomoć je neophodna, jer su mnogi napustili svoje domove, a da nisu stigli da uzmu ni dokumenta.

On je rekao da su vlasti odlučile da evakuišu građane Kurske oblasti, jer ukrajinske oružane snage i dalje napadaju civilno stanovništvo u regionu i vozila hitne pomoći.

Evakuisani će biti transportovani autobusima i železnicom, nastavio je Smirnov.

"Stiglo je još osam vozova u koje možemo da smestimo ljude, da im damo humanitarnu pomoć i odmah ih pošaljemo železnicom. Odazvali su se skoro svi čelnici ruskih regiona, koji su obezbedili mesta", rekao je Smirnov.

Ujutro 6. avgusta ukrajinske jedinice pokušale su da zauzmu deo teritorije Sudžanskog okruga Kurske oblasti.

Prema podacima Ministarstva odbrane, Ukrajina je za dva dana izgubio 660 vojnika i 82 oklopna vozila, uključujući osam tenkova, 12 oklopnih transportera, šest borbenih vozila pešadije i 55 oklopnih vozila.

Prema navodima Istražnog komiteta, tokom pokušaja ukrajinskih napada povređeno je nekoliko desetina ruskih civila, kao i vojno osoblje.

Prema rečima vršioca dužnosti zamenika guvernera Kurske oblasti Andreja Belostockog, poginule su četiri osobe.

Broj povređene dece porastao je na devetoro.