10. avgust 2024 19:45

Bela kuća: Duboko smo zabrinuti zbog izraelskog napada na školu u Gazi

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/

VAŠINGTON - Bela kuća saopštila je danas da je "duboko zabrinuta" zbog izraelskog vazdušnog napada na školu u gradu Gaza u kojem je ubijeno oko 100 ljudi.

Bela kuća je u saopštenju izrazila zabrinutost zbog broja palestinskih civila koji umiru u Pojasu Gaze i dodala da su američki zvaničnici u kontaktu sa izraelskim kolegama.

Izraelski zvaničnici rekli su da su u napadu ciljani borci Hamasa, a Bela kuća je od Tel Aviva zahtevala više detalja o napadu, prenosi Rojters.

RIA: Alžir zatražio sastanak SB UN zbog izraelskog napada na školu u Gazi

Alžir je danas zatražio sastanak Saveta bezbednosti UN u vezi sa izraelskim napadom na školu u Gazi, u kojem je ubijeno 100 ljudi, rekao je za RIA Novosti izvor u SB UN.

Neimenovani izvor nije izneo detalje o datumu i vremenu održavanja sednice SB UN. Ranije danas, palestinske službe za vanredne situacije javile da je izraelski avion ispalio tri rakete na školu Al-Tabain u Gazi, gde su se Palestinci okupili na jutarnjoj molitvi.

Prema preliminarnim podacima, u napadu je ubijeno 100 ljudi. Izraelska vojska je navela da su se u školi nalazili borci Hamasa, podseća RIA Novosti.

Borelj: Užasnut sam zbog napada Izraela na školu gde su se sklonili raseljeni

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je da je užasnut zbog napada Izraela na školu u kojoj su bili smešteni raseljeni ljudi u Gazi.

"Užasnut sam prizorima iz škole koja je bila sklonište u Gazi koju su pogodile izraelske snage, sa navodno desetinama palestinskih žrtava.

Service Photo Gallery

Najmanje 10 škola bilo je na meti poslednjih nedelja. Nema opravdanja za ove masakre", napisao je Borelj na platformi X (Tviter). 

Turska osudila napad na školu u Gazi: Izrael počinio novi zločin protiv čovečnosti

Ministarstvo spoljnih poslova Turske osudilo je danas napad izraelskih snaga na školu u Gazi i ocenio da je Izrael počinio novi zločin protiv čovečnosti ubivši više od stotinu civila koji su se sklonili u školu u kvartu Al-Daraj u Gazi.

U saopštenju iz Ankare se navodi da je i ovaj napad pokazao da vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua želi da sabotira pregovore za uspostavljanje trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

Tursko Ministarstvo je takođe navelo da su u ovom zločinu saučesnici i svi međunarodni akteri koji ne čine ništa da se zaustavi Izrael, prenosi Anadolija.

Kancelarija za medije vlade u Pojasu Gaze saopštila je da je rano u subotu, izraelska vojska gađala raketama školu Al-Tabaeen u u distriktu Al-Daraj na istoku Gaze, u kojoj su smešteni raseljeni, ubivši najmanje 100 Palestinaca.

IDF: Najmanje 20 terorista ubijeno u školi u Gazi, broj poginulih preuveličan

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je najmanje 20 militanata grupe Hamas, uključujući i komandante, poginulo u napadu na školu Al-Tabaen u Gazi, odbacujući tvrdnje palestinskih vlasti da je u napadu ubijeno više od 100 Palestinaca.

IDF navodi da je komandna soba Hamasa i palestinskog Islamskog džihada bila smeštena u sobi za molitvu u školi Al-Tabaen, u naselju Daraj u Gazi, prenosi Tajms of Izrael.

"Prema preliminarnim podacima, brojevi koje je objavila vladina kancelarija za medije u Gazi, koja deluje kao medijska ruka Hamasa, su preuveličane i ne poklapaju se sa informacijama koje su dostupne IDF-u", navedeno je u saopštenju.

Palestinske vlasti u Gazi prethodno su saopštile da je više od 100 Palestinaca ubijeno, a desetine ranjeno u izraelskom napadu na školu u Gazi u kojoj su smešteni raseljeni.

"Izraelski udari bili su usmereni na raseljene ljude dok su obavljali jutarnju molitvu, zbog čega je broj žrtava veliki", navela je vlada u Gazi koju predvodi Hamas.