10. avgust 2024 14:18

Lukašenko naredio pojačano grupisanje vojnih snaga na granici sa Ukrajinom

Izvor: TANJUG

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File/Alexander Kazakov

MINSK - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio je da se pojača grupisanje vojnih snaga na granici sa Ukrajinom, objavio je danas na svom Telegram kanalu beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.

"Uzimajući u obzir situaciju koja se razvija u Ukrajini, kao i u Kurskoj oblasti Rusije, glavnokomandujući beloruskih oružanih snaga je dao uputstva da se pojača grupisanje vojnih snaga na Gomeljskom i Mozirskom taktičkom pravcu kako bi se odgovorilo na bilo kakve moguće provokacije", objavio je Hrenjin, prenosi RIA Novosti.

Ministar je pojasnio da je beloruska PVO identifikovala neprijateljske objekte kao bespilotne letelice i potvrdio da je u 19.04 po moskovskom vremenu nekoliko bespilotnih letelica uništeno u beloruskom vazdušnom prostoru.

"Ovo smatramo provokacijom protiv Republike Belorusije", naglasio je ministar Hrenjin.

Ukrajina narušila vazdužni prostor Belorusije,oboreno nekoliko vazdušnih ciljeva

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su Oružane snage Ukrajine sinoć narušile vazdušni prostor Belorusije i da su PVO snage uništile nekoliko ciljeva iznad beloruske teritorije.Dodao je da se pretpostavlja da je reč o jurišnim dronovima.

Lukašenko je tokom radne posete Šklovskom okrugu rekao da su sinoć u 18.10 časova vazduhoplovne i PVO snage Belorusije bile prevedene u povišenu borbenu gotovost, prenosi agencija Belta.Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine su narušile vazdušni prostor Belorusije u istočnom pravcu.

"Zbog toga su naše snage PVO snage bile stavljene u punu pripravnost za presretanje vazdušnih ciljeva. Bilo ih je desetak. Poleteli su avioni, helikopter, a i višecevni raketni sistemi su stavljeni u povišenu borbenu gotovost", naveo je Lukašenko.

Istakao je da da su Ministarstvu odbrane i Generalštabu Oružanih snaga Belorusije data uputstva da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se pouzdano osigurala bezbednost države.