11. avgust 2024 20:28

Zelenski: Napadi na Kursk su ispravni, nakon što je Rusija odatle napadala Ukrajinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski: Napadi na Kursk su ispravni, nakon što je Rusija odatle napadala Ukrajinu

Foto: AP Photo/

KIJEV -  Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da je Rusija tokom leta, iz svoje zapadne Kurske oblasti, izvela skoro 2.000 granatiranja na oblast Sumi u Ukrajini, nakon čega je, kako je naglasio, usledio "pravičan" ukrajinski odgovor.

"Artiljerija, minobacači, dronovi. Takođe beležimo raketne napade na nas, i svaki takav napad zaslužuje ispravan odgovor", rekao je ukrajinski lider u večernjem obraćanju Ukrajincima, nakon ukrajinskih napada na rusku oblast Kursk, preneo je Rojters.

Više od 8.000 ljudi napustilo je pogranična područja Kurske oblasti u protekla 24 sata, navelo je danas rusko Ministarstvo za vanredne situacije na svom Telegram kanalu.

Moskva je saopštila su Oružane snage Ukrajine 6. avgusta pokušale da zauzmu delove Kurske oblasti, a načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov izjavio je u sredu da je ruska vojska zaustavila napredovanje Oružanih snaga Ukrajine dublje u region.

U Kurskoj oblasti uvedena je vanredna situacija na federalnom nivou nakon ukrajinskih napada.

Rusija u napadu na Kijev verovatno koristila severnokorejsku raketu

Ruske snage su verovatno koristile severnokorejsku raketu u vazdušnom napadu tokom noći na Kijev, u kojem su poginuli otac i njegovo četvorogodišnje dete, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Prema preliminarnim informacijama, Rusi su koristili severnokorejski projektil u ovom napadu, još jednom namernom terorističkom napadu na Ukrajinu", napisao je Zelenski na društvenoj mreži X.

Zelenski je naveo da stručnjaci i dalje rade na utvrđivanju tačnih podataka u vezi sa raketom upotrebljenom u napadu u kojem su povređene tri osobe, među kojima je i 12-godišnji dečak.

Ukrajinski predsednik je naveo da je samo tokom ove sedmice ruska vojska na Ukrajinu lansirala više od 30 projektila i više od 800 navođenih bombi.

Zelenski je zahvalio svim partnerima koji Ukrajini obezbeđuju protivvazdušne sisteme i borbene avione, ali je dodao da bi za približavanje kraju rata bilo potrebno da se ukrajinskim snagama ukinu ograničenja za korišćenje naoružanja dugog dometa.