12. avgust 2024 15:07

Putin: Rusija će odgovoriti na upad ukrajinskih snaga u Kursku oblast

Izvor: TANJUG

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Gavriil Grigorov

MOSKVA - Ukrajinske snage moraju biti isterane iz Kurske oblasti, a Rusija će odgovoriti na ukrajinske napade, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

On je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost istakao da upadom u Kursku oblast Ukrajina nastoji da poboljša svoju pregovaračku poziciju, prenosi RIA.

"Ali, o kakvim pregovorima se može govoriti sa ljudima koji pucaju na civile", rekao je Putin.

Service Photo Gallery

Ocenio je da Ukrajina napadom takođe pokušava da uspori rusko napredovanje na frontu, dodajući da ruske snage, uprkos tome, napreduju.

Putin je dodao da će Ukrajina nastojati da nastavi da destabilizuje pogranične regione.

Vlasti Kurska: Ukrajinske oružane snage kontrolišu 28 naselja tog regiona

Vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti, Aleksej Smirnov, izjavio je danas da je situacija u regionu i dalje teška i da ukrajinske oružane snage kontrolišu 28 naselja.

Smirnov je na operativnom sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izneo da je neprijatelj prodro 12 kilometara u dubinu teritorije Kurskog regiona, u širini od 40 kilometara, prenosi agencija Interfaks.

On je dodao da u 28 naselja koje kontroliše ukrajinska vojska živi oko 2.000 ljudi čija sudbina nije poznata.

Smirnov je takođe rekao da je značajno povećan broj raketnih napada, a jedna raketa je pogodila stambenu zgradu u kojoj je povređeno više od desetoro ljudi.

Prema njegovim rečima, do sada je evakuisana 121.000 ljudi. On je dodao da su regionalne vlasti “uspostavile saradnju sa svim snagama bezbednosti".