13. avgust 2024 10:30

Džon Kirbi: SAD dele brige sa Izraelom, koga bi Iran mogao da napadne ove sedmice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Džon Kirbi: SAD dele brige sa Izraelom, koga bi Iran mogao da napadne ove sedmice

Foto: AP Photo/Susan Walsh

VAŠINGTON - Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da SAD dele brige sa Izraelom i da bi napad na tu zemlju mogao da bude izveden ove sedmice, saopštila je Bela kuća.

"Rekao bih vam, uz upozorenje da uvek počinjem da pazim da ne ulazim u procene obaveštajnih podataka, ono što sam ranije rekao: da delimo iste brige i očekivanja kao i naše izraelske kolege. Što se tiče potencijalnog vremena, to bi moglo da bude ove nedelje", rekao je Kirbi na konferenciji za novinare, objavila je Bela kuća na svom sajtu.

On je istakao da SAD nastavljaju da posmatraju situaciju veoma pažljivo i da je teško utvrditi u ovom trenutku, ukoliko dođe do napada Irana i/ili njegovih zastupnika, kako bi to moglo da izgleda.

"Ali moramo biti spremni za ono što bi moglo da bude značajan niz napada, zbog čega smo, opet, samo u poslednjih nekoliko dana povećali naše snage i sposobnosti u regionu", naglasio je Kirbi.

Ako se Putinu ne sviđaju dešavanja u Kursku, može jednostavno da ode iz Ukrajine

Džon Kirbi izjavio je, komentarišući napad ukrajinskih snaga na Kursku oblast u Rusiji, da je sukob u Ukrajini agresorski rat Rusije protiv te zemlje i da, ako se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu ne sviđa ono što se dešava u Kurskoj oblasti, može jednostavno da ode iz Ukrajine.

"A ako mu se (Putinu) to ne dopada, ako mu je to malo neprijatno, onda postoji lako rešenje: može jednostavno da ode iz Ukrajine", rekao je Kirbi na brifingu, komentarišući izjave iz Moskve da je upad ukrajinskih snaga u Kursku oblast zapravo sukob Zapada sa Rusijom.

Kirbi je dodao da je to "smešna Putinova propaganda" koje se on drži od početka rata, a to je da je morao da uđe u Ukrajinu jer je NATO opkolio Rusiju i da podrška NATO-a i SAD Ukrajini samo dokazuje da je Zapad protiv Rusije, objavljeno je na sajtu Bele kuće.

"Jedini koji ratuju sa Ukrajinom su Rusi, oni su ti koji su napali Ukrajinu. I Ukrajina se brani od te agresije. Ovo je agresorski rat Rusije protiv Ukrajine, čisto i jednostavno. Od početka", naveo je Kirbi.