13. avgust 2024 12:59

AP: Ben-Gvir posetio Hramovu goru, najosetljivije sveto mesto u Jerusalimu

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

JERUSALIM - Izraelski krajnje desničarski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir posetio je danas Hramovu goru, za koju američka agencija AP navodi da je najosetljivije sveto mesto u Jerusalimu.

Ben-Gvir je posetio Hramovu goru na dan kada Jevreji obeležavaju Tiša B'Av, dan žalosti u znak sećanja na uništenje biblijskih hramova, preneo je AP.

Jevreji poštuju ovo mesto za koje se veruje da je lokacija Prvog i Drugog hrama, ali to je i sveto mesto za muslimane, odnosno Plemenito svetilište, treće najsvetije mesto islama.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kritikovao je posetu, rekavši da je to "odstupanje" od višedecenijskih shvatanja da je na tom mestu zabranjeno bogosluženje Jevreja.

Uređivanje politike na Hramovoj gori direktno je podređeno vladi i premijeru, navedeno je iz kabineta izraelskog premijera, preneo je Tajms of Izrael.

"Ne postoji privatna politika određenog ministra na Hramovoj gori, ni ministra nacionalne bezbednosti niti bilo kog drugog ministra. Tako je bilo pod svim izraelskim vladama", stoji u saopštenju.

Ben Gvir je uzvratio premijeru da nijedan zakon ne dozvoljava rasističku diskriminaciju Jevreja na Hramovoj gori.

"Politika ministra za nacionalnu bezbednost je da omogući slobodu ispoljavanja vere Jevrejima na svim mestima, uključujući Hramovu goru, a Jevreji će to nastaviti da čine i u budućnosti", istakao je Ben-Gvir u saopštenju.

Prema njegovim rečima, Hramova gora je suverena oblast u glavnom gradu države Izrael.

"Ne postoji zakon koji dozvoljava rasističku diskriminaciju Jevreja na Hramovoj gori ili na bilo kom drugom mestu u Izraelu", naglasio je Ben-Gvir.