13. avgust 2024 14:31

Evropska komisija isplatila 4,2 milijarde evra Ukrajini

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Volurol, ilustracija

BRISEL - Evropska komisija isplatila je danas skoro 4,2 milijarde evra Ukrajini u okviru paketa podrške toj zemlji.

Reč je o prvoj redovnoj isplati iz Instrumenta za Ukrajinu, kojim je predviđena podrška Kijevu u iznosu od 50 milijardi evra.

"Danas isplaćujemo skoro 4,2 milijarde evra Ukrajini iz Instrumenta za Ukrajinu od 50 milijardi evra. Da održimo funkcionisanje ukrajinske države dok se borite za svoj opstanak", navela je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Ona je istakla da je EU, zajedno sa svojim državama članicama, obezbedila podršku Ukrajini od skoro 114 milijardi evra od početka rata.

Kako se dodaje u saopštenju Komisije, skoro 4,2 milijarde evra isplaćeno je Ukrajini u okviru prvog stuba Instrumenta za Ukrajinu, čime je vladi te zemlje do sada u okviru ovog instrumenta isplaćeno 12 milijardi evra sredstava EU.

Savet EU ranije ovog meseca dao je zeleno svetlo za prvu redovnu isplatu bespovratnih sredstava i zajmova u okviru Instrumeta EU za Ukrajinu kako bi se podržala makrofinansijska stabilnost Ukrajine i funkcionisanje njene javne uprave.

Instrumentom za Ukrajinu predviđa se stabilno finansiranje u iznosu do 50 milijardi evra, u obliku bespovratnih sredstava i zajmova, za podršku oporavku, obnovi i modernizaciji Ukrajine u periodu od 2024. do 2027. godine.