14. avgust 2024 15:42

Izraelska vlada odobrila granice novog ilegalnog naselja na Zapadnoj obali

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izraelska vlada odobrila granice novog ilegalnog naselja na Zapadnoj obali

Foto: AP Photo, File/Maya Alleruzzo

TEL AVIV - Izraelska vlada danas je odobrila opštinske granice za izgradnju novog naselja Nahal Helec od 60 hektara zemlje u blizini Vitlejema, uprkos nedavnoj presudi Međunarodnog suda pravde prema kojoj su izraelska naselja na palestinskim teritorijama ilegalna.

Ministar finansija Bezalel Smotrič, koji je promovisao uspostavljanje naselja, tvrdi da će to pomoći u povezivanju Jerusalima sa blokom naselja Ecion, kao i da će nastaviti da se bori protiv “palestinske države utvrđivanjem činjenica na terenu“.

''Antiizraelizam ili anticionizam neće zaustaviti dalji razvoj naselja. Nastavićemo da se borimo protiv opasne ideje palestinske države i utvrđivaćemo činjenice na terenu. Ovo je moja životna misija”, rekao je Smotrič.

Izraelska vlada je formalno odobrila osnivanje Nahal Heleca u junu ove godine zajedno sa odlukom o retroaktivnoj legalizaciji četiri ilegalne ispostave, prenosi Tajms of Izrael.

Kako se navodi, biće potrebno nekoliko godina dok izgradnja ne otpočne zbog dužeg procesa čekanja na građevinsku dozvolu.

Izraelska grupa za borbu protiv nasilja Peace Now saopštila je da ovo nasilje predstavlja još jedan korak u izraelskoj ''de facto aneksiji“ Zapadne obale.

Međunarodni sud pravde (MSP) je sredinom jula izdao savetodavno mišljenje u kojem navodi da izraelska politika na palestinskim teritorijama predstavlja aneksiju velikih delova ovih teritorija, kao i da krši pravo Palestinaca na samoopredeljenje.

Izraelu je rečeno da obustavi pristustvo na okupiranim teritorijama što pre, kao i da obustavi sve aktivnosti u svojim naseljima u tim područjima.

MSP je dodao da je izraelska politika naseljavanja i eksploatacija prirodnih resursa na palestinskim teritorijama u suprotnosti sa međunarodnim pravom.