25. januar 2023 17:42

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope: Zatvaranje Moskovske helsinške grupe je zabrinjavajuće

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/MDart10, ilustracija

STRAZBUR - Dunja Mijatović, komesar za ljudska prava Saveta Evrope pozvala je danas zemlje članice SE, među kojima je i Srbija, da pruže podršku zaštitnicima ljudskih prava u Rusiji nakon odluke Moskovskog gradskog suda da naloži zatvaranje Moskovske helsinške grupe, najstarije i najuglednije organizaciji za zaštitu ljudskih prava.

"Zaštitnici ljudskih prava moraju da znaju da ćemo nastaviti da ih podržavamo", kaže Mijatović i dodaje da države članice Saveta Evrope treba "da priznaju prevashodnu ulogu civilnog društva u Rusiji u zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava i da osude njihov progon.

Takođe, kako navodi, države članice SE treba da im pruže političku i praktičnu podršku, a međunarodne organizacije takođe imaju ulogu, tako što će, na primer, da uključe ruske zaštitnike ljudskih prava u svoje aktivnosti.

Ona smatra da je zabrana Moskovske helsinške grupe „zabrinjavajuća ilustracija odmazde i uznemiravanja sa kojima se zaštitnici ljudskih prava suočavaju u Rusiji“.

Kao i prethodne odluke, napominje Mijatović, poput one o zabrani rada nevladine organizacije Memorijal, dobitnika Nobelove nagrade za mir, ali i Sveruskog pokreta za ljudska prava, i ova odluka je, tvrdi, zasnovana na navodima kojima nedostaje kredibilitet i ima za cilj ometanje legitimnog rada organizacija za ljudska prava.

Mijatović ističe da je "klima uznemiravanja i zastrašivanja učinila izuzetno teškim i opasnim posao zaštitnika ljudskih prava", a ruskom narodu, dodaje, onemogućila je da uživa i ostvaruje svoja prava slobodno i bezbedno.