16. avgust 2024 11:22

U Ukrajini stupio na snagu zakon o legalizaciji medicinskog kanabisa

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/MR.Yanukit, ilustracija

KIJEV - U Ukrajini je stupio na snagu zakon o legalizaciji medicinskog kanabisa, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Ukrajine.

Reč je o zakonu o izmenama i dopunama određenih zakona Ukrajine u vezi sa državnim regulisanjem prometa biljaka iz roda konoplje (kanabis) u obrazovne svrhe, svrhe naučne delatnosti i proizvodnje opojnih droga, psihotropnih supstanci i lekova sa ciljem povećanja pristupa pacijenata potrebnom lečenju, prenosi agencija Unian.

Zakonom je posebno utvrđeno da će se kanabis davati uz strogu kontrolu.

Poslanik u ukrajinskoj Vrhovnoj radi Jaroslav Železnjak napisao je na svom Telegram kanalu da svi podzakonski akti još nisu spremni za primenu.

Vrhovna rada Ukrajine je 21. decembra usvojila zakon o legalizaciji medicinskog kanabisa.

Železnjak je tada izjavio da će se distribucija marihuane za rekreativnu potrošnju i dalje smatrati krivičnim delom i da će policija krivično goniti svakoga ko je bude koristio.

Prema njegovim rečima, medicinski kanabis moći će da uzgajaju samo pravna lica koja dobiju odgovarajuću licencu i to pod 24-časovnim policijskim video nadzorom.

Lekovi na bazi medicinskog kanabisa mogu se nabaviti samo na elektronski recept, a lekar će pacijentu prepisivati recept u skladu sa njegovim stanjem, kao što je sada slučaj sa morfijumom.