17. avgust 2024 11:12

U izraelskom napadu na jug Libana poginulo najmanje 10 sirijskih državljana

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Mohammed Zaatari/Mohammad Zaatari

BEJRUT - U jutrošnjem izraelskom napadu na jug Libana poginulo je najmanje 10 sirijskih državljana, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja.

Jutrošnji izraelski napad na libansku oblast Vadi al-Kfour u provinciji Nabatieh jedan je od najsmrtonosnijih u Libanu od kada je 8. oktobra militantna grupa Hezbolah počela da razmenjuje vatru sa izraelskom vojskom, dan nakon što je Hamas napao južni Izrael i pokrenuo rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Među poginulima su žena i njeno dvoje dece, navelo je libansko ministarstvo.

U napadu je pet osoba povređeno, od kojih su dvoje u kritičnom stanju.

Avišai Adrai, portparol izraelske vojske za arapsko govorno područje izjavio je da je napad na provinciju na jugu Libana bio usmeren na skladište oružja koje pripada Hezbolahu.

Service Photo Gallery

Libanska, pro-iranska militantna grupa Hezbolah ranije je nagovestila da će obustaviti napade na Izrael kada bude postignut dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Libanska vlada i brojne zemlje nedeljama pokušavaju da zaustave višemesečne sukobe u regionu koji je od jula na ivici rata, navodi Rojters.

U izraelskom napadu izvedenom prošlog meseca na jug Bejruta ubijen je vrhovni komandant Hezbolaha, koga je Izrael optužio za raketni napad na okupiranu Golansku visoravan.

Samo nekoliko sati kasnije, u eksploziji u Teheranu ubijen je politički lider Hamasa Ismail Hanije.

Teheran i Hezbolah su za ubistvo Hanijea okrivili Izrael i najavili da će se osvetiti, ali još nisu pokrenuli napad, dok se u Kataru nastavljaju diplomatski napori i pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze.