23. avgust 2024 14:52

Svetska zdravstvena organizacija: Zabeležen prvi slučaj dečije paralize tipa 2 u Pojasu Gaze za 25 godina

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Elenarts, ilustracija

ŽENEVA - U Pojasu Gaze zabeležen je prvi slučaj dečije paralize tipa dva za poslednjih 25 godina, a obolela je 10-mesečna beba, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO), apelujući na hitnu vakcinaciju svih beba protiv te bolesti u palestinskoj enklavi.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus naveo je u saopštenju da je kod 10-mesečne bebe paraliza zahvatila donji deo leve noge i da se trenutno nalazi u stabilnom stanju.

SZO je objavila da bi dve runde vakcinacije protiv dečje paralize u Pojasu Gaze trebalo da počnu krajem ovog meseca i u septembru, preneo je Rojters.

Poliomijelitis tipa dva javlja se u oblastima sa niskim stopama vakcinacije protiv dečije paralize.

Agencije Ujedinjenih nacija pozvale su na humanitarnu pauzu u sukobima između Izraela i Hamasa u trajanju od sedam dana da bi se obavila vakcinacija protiv dečije paralize u Pojasu Gaze.

Šef Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama Filip Ladzarini upozorio je danas u objavi na platformi X da odlaganje humanitarne pauze u sukobu povećava rizik od širenja dečije paralize.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje kontroliše Hamas, prvo je prijavilo slučaj poliomijelitisa kod nevakcinisane 10-mesečne bebe pre nedelju dana u gradu Deir Al-Balah u centralnom delu Pojasa Gaze.

Hamas je 16. avgusta podržao zahtev UN za sedmodnevnu pauzu u borbi radi vakcinaciju dece u Pojasu Gaze protiv dečije paralize, izjavio je danas zvaničnik političkog biroa Hamasa Izat al-Rišk.

Izrael je saopštio da će olakšati transfer vakcina protiv poliomijelitisa u Gazu za oko milion dece.