23. avgust 2024 15:28

Borelj: Najavljeno smanjenje nemačke pomoći Ukrajini veoma zabrinjava

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

MADRID - Najavljeno smanjenje nemačke pomoći Ukrajini je "veoma zabrinjavajuće" i predstavlja "lošu vest", izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je rekao u Santanderu, na severu Španije, da Nemačka čini mnogo da pomogne Ukrajini da se odupre ruskoj invaziji i da je zbog toga predstojeće smanjenje pomoći Berlina "veoma zabrinjavajuće", preneo je Mond.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u utorak da ništa ne može da utiče na to da Nemačka prekrši obećanja o podršci Ukrajini i izrazio iznenađenje zbog napisa nemačkih medija da Berlin namerava da smanji vojnu pomoć Kijevu.

On je potvrdio da nemačka vlada sledeće godine planirala da izdvoji četiri milijarde evra za vojnu podršku Ukrajini i istakao da je ovaj iznos veći od izdvajanja bilo koje druge evropske zemlje, preneo je Unian.

Šolc je podsetio da će, prema odluci zemalja članica G7, Ukrajina dobiti kredit od 50 milijardi evra iz prihoda od zaplenjene imovine Ruske Federacije, napominjući da će tim novcem zvanični Kijev moći da kupuje oružje.

Nemački list Frankfurter Algemajne Cajtung objavio je prethodno da Nemačka "oštro smanjuje" izdatke za vojnu pomoć Ukrajini i da je Berlin navodno već prestao da plaća popravku nemačke opreme oštećene u Ukrajini.

List je naveo da u nacrtu budžeta za narednu godinu Nemačka želi da prepolovi izdvajanja za Ukrajinu.