26. avgust 2024 12:51

Olaf Šolc obećao stroža pravila o azilu nakon napada u Zolingenu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Olaf Šolc obećao stroža pravila o azilu nakon napada u Zolingenu

Foto: dpa via AP/Thomas Banneyer

BERLIN - Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je, tokom današnje posete gradu Zolingenu gde su tri osobe ubijene u napadu nožem tokom vikenda, da će pojačati deportaciju i smanjiti neregularnu migraciju.

"Ovo je bio terorizam, terorizam protiv svih nas", rekao je Šolc novinarima nakon što je položio cveće na mesto napada u znak sećanja na žrtve, prenosi Rojters.

Napad, za koji policija veruje da ga je izveo osumnjičeni pripadnik Islamske države iz Sirije, podstakao je političke tenzije oko pravila o azilu i deportaciji, kao i nasilnog zločina uoči tri državna izbora sledećeg meseca.

"Moraćemo da učinimo sve što možemo da obezbedimo da oni koji ne mogu i ne smeju da ostanu u Nemačkoj budu vraćeni (u svoju zemlju) i deportovani", rekao je Šolc.

Vlasti su još prošle godine planirale da osumnjičenog za napad nožem u petak, 26-godišnjeg Sirijca, deportuju u Bugarsku, ali deportacija je bila neuspešna, jer muškarac nije bio u svom izbegličkom smeštaju kada su vlasti pokušale da sprovedu meru, navodi se u izveštajima.

Kako je Špigel pisao, na zabavi u petak uveče povređeno je osam osoba, od kojih četiri teže.

Osumnjičeni 26-godišnji Sirijac Isa al H. nalazi od sinoć je u pritvoru, zbog sumnje na ubistvo i zbog optužbi za pripadnost terorističkoj grupi "Islamska država", koja je, prema pisanju Špigela, preuzela odgovornost za napad i objavila snimak u nedelju za koji se navodi da se vidi počinilac.

Još nije jasno kada je snimak snimljen i da li je osumnjičeni počinilac napada.