29. avgust 2024 11:04

Šef zabranjenog Islamskog centra u Hamburgu dobio rok od 14 dana da napusti Nemačku

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/canadastock, ilustracija

BERLIN - Nemačka je naredila iranskom šefu nedavno zabranjenog Islamskog centra u Hamburgu (IZH) imamu Mohamedu Hadi Mofatehu, da napusti tu zemlju u roku od 14 dana, saopštile su danas vlasti u Hamburgu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova grada i savezne države Hamburg navelo je u saopštenju da je obavestilo Mofateha da ima rok do 11. septembra da ode ili će u suprotnom biti deportovan, prenosi Rojters.

Mofateh je na čelu Islamskog centra od leta 2018., precizira u saopštenju.

Prema saznanjima nemačkih vlasti, on je bio zvanični predstavnik iranskog Vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija u Nemačkoj, kao donedavni šef IZH.

Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke zabranilo je u julu rad udruženja Islamski centar Hamburg (IZH) bliskog Iranu, koji upravlja "Plavom džamijom", najstarijom u Nemačkoj.

Iz ministarstva je saopšteno da je udruženje kršilo ustavni poredak Savezne Republike Nemačke i raspirivalo antisemitsku i antiizraelsku mržnju.

Predstavnici te organizacije, kako je saopšteno, u prošlosti su veličali nasilna dela terorističkih organizacija kao što je palestinski Hamas i podržavali terorističke organizacije poput libanskog Hezbolaha.

Posle zatvaranja IZH, Iran je uložio protest nemačkom ambasadoru u Teheranu.