29. avgust 2024 11:18

Izrael: Ubijeno pet palestinskih boraca u džamiji u Tulkaremu na Zapadnoj obali

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Nasser Nasser

TEL AVIV  - Izraelska vojska saopštila je danas da su njene trupe ubile pet palestinskih boraca koji su se krili u džamiji u gradu Tulkarem na Zapadnoj obali, u jednom od najvećih napada na okupiranu teritoriju poslednjih meseci.

Vojska je saopštila da je jedan od pet boraca ubijenih u džamiji ,Muhamad Džaber, poznat kao "Abu Šudža", šef mreže militanata u izbegličkom kampu Nur Šams u blizini grada.

Operacija, za koju je očevidac Rojtersa naveo da je još u toku, počela je juče ujutru uz učešće stotine izraelskih vojnika i podršku helikoptera, dronova i oklopnih transportera koji su izvršili raciju na gradove Tulkarem, Dženin i druge oblasti u dolini Jordana.

Prema izjavi istog očevica, takođe je došlo do potpunog prekida mreže operatera Džaval, jedne od dve najveće telekomunikacione kompanije na palestinskim teritorijama Gaze i Zapadne obale.

Palestinske vlasti saopštile su da je najmanje 12 Palestinaca ubijeno u operacijama u sredu.

Naoružana krila frakcija palestinskog Hamasa, Islamskog džihada i Fataha navela su u sredu u odvojenim saopštenjima da njihovi borci detoniraju bombe na izraelska vojna vozila u Dženinu, Tulkaremu i Farai, gradu u dolini Jordana.

Sukobi na Zapadnoj obali su eskalirali od početka rata Izraela sa militantima Hamasa u Gazi pre skoro 11 meseci.

Otkako je počeo rat u Gazi, hiljade Palestinaca je uhapšeno u racijama na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu, a više od 660 boraca i civila je ubijeno, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja.

Najmanje 30 Izraelaca je ubijeno u napadima u Jerusalimu i na Zapadnoj obali tokom tog perioda, prema izraelskim podacima.