29. avgust 2024 17:11

Kir Starmer: Britanija razmatra uvođenje strožih pravila o pušenju na otvorenom

Izvor: TANJUG

Foto: Pool Photo via AP/Justin Tallis

LONDON - Velika Britanija razmatra uvođenje strožih pravila o pušenju na otvorenom kako bi se smanjila stopa oboljevanja i smrtnosti od posledica konzumiranja duvana, potvrdio je danas premijer Kir Starmer.

Ministri raspravljaju o planovima za zabranu pušenja u baštama pabova, restoranima na otvorenom, ispred bolnica i sportskim terenima, pokazuju dokumenti u koje je britanski San imao uvid.

Smatra se da je od posledica pušenja umrlo 74.800 ljudi u Velikoj Britaniji 2019. godine, što ga čini jednim od najučestalijih uzročnika smrti koja može da se spreči.

''Više detalja će biti otkriveno, ali ovo je serija smrtnih slučajeva koja se može sprečiti i moramo da preduzmemo mere da smanjimo teret za Nacionalnu zdravstvenu službu i poreske obveznike“, rekao je Starmer za BBC na pitanje o izveštajima.

Mere bi mogle da budu uključene u ažuriranu verziju zakona o duvanu i elektronskim cigaretama, koji je prva uvela prethodna konzervativna vlada.

Cilj prvobitnog zakona je bio ograničavanje prodaje duvana svima koji su rođeni nakon 1. januara 2009, a Starmerovi laburisti su obećali da će poštovati generacijsku zabranu tokom predizborne kampanje ranije ove godine, prenosi Politiko.

Konzervativci su takođe predložili zabranu elektronskih cigareta za jednokratnu upotrebu, ograničavajući ukuse i pakovanje, što su mere koje podržavaju lekari.

Laburisti takođe razmatraju predloge za ograničavanje prodaje i snabdevanja vejpa za jednokratnu upotrebu, a očekuje se da će vlada izložiti planove nakon što se parlament vrati sa letnje pauze.