30. avgust 2024 17:39

Borelj najavio drugu tranšu pomoći Ukrajini od prihoda od zamrznute ruske imovine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borelj najavio drugu tranšu pomoći Ukrajini od prihoda od zamrznute ruske imovine

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da očekuje da druga tranša vojne pomoći Ukrajini od prihoda od zamrznute ruske imovine može biti isplaćena do marta 2025. godine.

Na konferenciji za novinare u Briselu, nakon neformalnog sastanka ministara odbrane EU, Borelj je rekao da će do marta druga tranša vanrednih prihoda biti deblokirana. 

"EU će podržati ukrajinsku odbrambenu industriju koliko god je to moguće", dodao je on, prenosi Interfaks Ukrajina.

Borelj je podsetio da Evropska unija već izdvaja prvu tranšu prihoda od zamrznute ruske imovine u iznosu od 1,4 milijarde evra preko Evropskog mirovnog fonda za vojnu podršku Ukrajini. 

"Deo ove sume će ići direktno Ukrajini, kako bi se dao podsticaj ukrajinskoj odbrambenoj industriji", precizirao je Borelj.

EU će obučavati vojnike blizu Ukrajine, ne na njenoj teritoriji

Ministri odbrane Evropske unije složili su se da obuka ukrajinskih snaga treba da se odvija što je moguće bliže Ukrajini, ali ne i na teritoriji te zemlje, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Govoreći nakon sastanka ministara u Briselu, Borelj je takođe napomenuo da su se zvaničnici složili da misija EU treba da ima za cilj da obuči 75.000 ukrajinskih vojnika do kraja godine.

EU je do sada obučila 60.000 ukrajinskih trupa.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović saopštio je u sredu da Hrvatska ne sme da se direktno uključi u sukob Rusije i Ukrajine, ali da i dalje može da pruža Kijevu humanitarnu pomoć i vojnu opremu.

Prethodno je ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić saoštio da će ta zemlja naredne godine izdvojiti 66,6 miliona evra za pomoć Ukrajini.