30. avgust 2024 20:03

Fajon i Fidan: Slovenija i Turska nastaviće da rade na okončanju rata u Gazi

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

LJUBLJANA - Ministri spoljnih poslova Slovenije i Turske Tanja Fajon i Hakan Fidan saglasili su se danas da će Turska i Slovenija nastaviti da rade na okončanju rata u Gazi i rešenju sa dve države. Fidan je danas ocenio da je Izrael doneo na Zapadnu obalu "sistematsku brutalnost".

"Izrael ne samo da čini genocid u Gazi, već sada proširuje ovaj rat na Zapadnu obalu, Liban i potencijalno druge nacije koje smatra neprijateljima koje ne možemo ni znati niti predvideti", rekao je Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministarkom spoljnih poslova Slovenije u Ljubljani.

Fidan je rekao da Izrael sprovodi okupaciju, ugnjetavanje, okrutnost i masakr u regionu i pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi izraelske zločine počinjene na palestinskim teritorijama.

"Izrael je pogazio sve ljudske vrednosti bombardujući bolnice, džamije, škole i crkve. Vlada premijera Benjamina Netanjahua nastavlja da se igra vatrom. Ona ugrožava budućnost čitavog regiona da bi zadržala svoju poziciju. Svi koji ćute o pitanju Gaze, posebno oni koji bezuslovno podržavaju Izrael, su pod teretom. Varvarstvo Izraela mora konačno doći do kraja", istakao je on, prenosi agencija Anadolija.

Fidan je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da iskoristi sve raspoložive mehanizme diplomatskog pritiska kako bi se sukob zaustavio.

On je istakao da je, iako su neke zemlje, uključujući Tursku, zauzele snažne ekonomske, komercijalne i političke stavove, neophodan širi i efikasniji mehanizam pritiska.

"Kao što smo protiv okupacije ukrajinskih zemalja, mi smo i protiv okupacije palestinskih teritorija od strane Izraela", rekao je on, pozivajući globalnu zajednicu da deluje odlučno.

On je ponovio dugogodišnji stav Turske da je jedini put ka trajnom miru uspostavljanje nezavisne, suverene palestinske države unutar granica iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Fidan je čestitao Sloveniji na njenom predsedavanju Savetom bezbednosti UN (SBUN) i pohvalio principijelan stav zemlje, posebno njenu odluku da prizna Palestinu kao državu u junu.

Fajon je navela da će Turska i Slovenija nastaviti da rade na okončanju rata u Gazi i rešenju sa dve države.

"Slovenija ulaže sve diplomatske napore da više zemalja prizna Palestinu", rekla je Fajon.

Fidan i Fajon su se saglasili da bi predstojeći mirovni samit o Ukrajini bio neuspeh, ako Rusija ne prisustvuje i ako to ne podrže zemlje globalnog juga.

Turski ministar je potpisao sa Fajon sporazum o strateškom partnerstvu između dve zemlje koji važi do 2026. godine.

Fajon je rekla da je sporazum o strateškom partnerstvu potvrdio veoma dobre odnose Slovenije i Turske i postavio kurs za njihov budući razvoj.

"Aktivnosti između dve zemlje jačaju, posebno u poslovanju. Vidimo da nam robna razmena raste, a turske kompanije su sve prisutnije i na slovenačkom tržištu", rekla je ona, prenosi Slovenija tajms.

Intenzivna saradnja dve zemlje odvija se i u kulturi, nauci i digitalnom obrazovanju, a postoji i obostrani interes za saradnju u zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa, rekla je Fajon

"Turska ostaje ključni partner EU i kandidat za članstvo", podvukla je Fajon i izrazila zadovoljstvo što je Fidan prisustvovao poslednjem neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU.

"Slovenija podržava uspostavljanje obostrano korisne carinske unije između EU i Turske i usvajanje mera za olakšavanje viznog režima", zaključila je ona.