2. septembar 2024 20:01

Lajen: Imenovaću komesara za proširenje, integracija Zapadnog Balkana u EU od ključne važnosti

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BLED - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ukazala je danas na značaj integracije Zapadnog Balkana u EU i najavila da će imenovati komesara EU za proširenje u novom sastavu Komisije.

"Želim da se naš rad još više ubrza. U narednoj Komisiji, proširenje mora da bude posao sa punim radnim vremenom koji omogućava nepodeljenu pažnju. Zato ću imenovati posvećenog komesara za proširenje. Hajde da pišemo istoriju zajedno", rekla je Fon der Lajen na Bledskom strateškom forumu.

Ona je dodala da je pitanje proširenja vraćano na "vrh političke agende" u prethodnom sazivu Komisije i istakla da je ruski rat u Ukrajini prekretnica za Evropu, kao što je bila i 1989. godina.

"Ako je učiniti Evropu ekonomski konkurentnom i sposobnom da se brani, ako je to naš osnovni cilj, onda integraciju Zapadnog Balkana u EU vidim kao kritično važnu. U doba geostrateških rivalstava, veća EU daje nam jači glas u svetu. Veće jedinstveno tržište povećava našu konkurentnost i našu moć kao trgovinskog partnera. To nam daje alate da odgovorimo na ucene i nelojalnu konkurenciju. I to nam daje veću zajedničku kupovnu moć", poručila je predsednica Komisije.

Ona je naglasila da je proširenje "ulaganje u našu kolektivnu snagu i bezbednost".

"Drugim rečima: Želimo jaku, konkurentnu i bezbednu Evropu? Pa to uključuje Zapadni Balkan, kao i Ukrajinu i Moldaviju u našoj EU i sve one čije evropske težnje odgovaraju njihovim delima. Zato smo udahnuli novi život u proces proširenja", rekla je Fon der Lajen.

Podsetivši da je EU započela pristupne pregovore sa Albanijom, Severnom Makedonijom, Ukrajinom i Moldavijom, navela je da bi BIH mogla da bude sledeća na redu.

"Ovo strateško rezonovanje podstaklo nas je da ponovo razmislimo o našim strategijama proširenja i da dođemo do ideje o postepenoj integraciji", rekla je Fon der Lajen i podsetila da je pre godinu dana pokrenut Plan rasta za Zapadni Balkan i da "ovaj rad počinje da pokazuje rezultate".

U tom kontekstu ukazala je na dostignuća, na koja, kako je rekla, lideri Zapadnog Balkana treba da budu "s pravom veoma ponosni", a kao jedan od primera navela je da evropske kompanije otvaraju prodavnice u Srbiji i BiH ubrzanim tempom.

"Do kraja godine, troje vas (partnera sa Zapadnog Balkana) bi već moglo da se pridruži našem jedinstvenom području plaćanja u evrima. Ovo će generisati uštede od preko 500 miliona evra svake godine, kada se svi pridruže", rekla je Fon der Lajen.

Ona je dodala da će šest partnera sa Zapadnog Balkana kasnije ovog meseca usvojiti svoje potpuno nove reformske agende i podsetila da su nove reformske agende povezane sa šest milijardi evra u evropskim investicijama.

"Svaka reforma će otključati nove investicije", objasnila je Fon der Lajen i navelada će, kada se završe reforme, svaki partner dobiti otprilike onoliko pomoći po osobi koliko bi Zapadni Balkan dobio prema kohezionoj politici EU.

To je, kako je rekla, važno jer je EU u procesu ponovnog osmišljavanja sebe u novom geopolitičkom kontekstu i želi da partneri sa Zapadnog Balkana budu aktivni učesnici u razgovoru o budućnosti EU.

Ona je dodala da politička volja EU da što pre integriše zemlje u regionu dolazi uz njenu čvrstu odlučnost da je EU zajednica demokratija.

"Svaki kompromis sa našim demokratskim principima bio bi poguban za postizanje naših ciljeva. Zemlje članice EU i zemlje regiona Zapadnog Balkana biće suočene sa teškim izborima. Bilateralne sporove treba rešavati. Integracija u EU zavisiće od toga da vlade donose teške i ponekad nepopularne odluke. Ali ovo je vreme u kome živimo.Odlaganje odluka znači donošenje pogrešnih odluka", rekla je Fon der Lajen.

Navodeći da je Zapadni Ballkan, kroz istoriju, često bio granica između svetova, između istoka i zapada, severa i juga, ocenila je da su nove generacije u regionu izabrale drugačiji put.

"Izabrali su da budu deo zajedničke evropske porodice. Izabrali su da putuju, trguju zajedno i napreduju sa svojim evropskim susedima", napomenula je Fon der Lajen.

Istovremeno je iznela tvrdnju da rusko rukovodstvo "koje živi u prošlosti odbija da prihvati ovu jednostavnu realnost" i optužila Kremlj da pokušava da uzburka stare konflikte "kada god dođe do napretka ka pomirenju i regionalnoj integraciji na Zapadnom Balkanu" i da Rusija "konstantno radi na tome da zaseje podelu unutar Zapadnog Balkana i između Zapadnog Balkana i ostatka Evrope".

"Ogromna većina ljudi na Zapadnom Balkanu ne želi fragmentaciju. Oni žele integraciju. I to je ono što moramo da im obezbedimo", rekla je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je izrazila zadovoljstvo zbog učešća lidera sa Zapadnog Balkana na Bledskom strateškom forumu, uključujući premijera Srbije Miloša Vučevića.