3. septembar 2024 16:16

Boris Džonson kritikovao birtansku vladu za obustavu slanja oružja Izraelu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Boris Džonson kritikovao birtansku vladu za obustavu slanja oružja Izraelu

Foto: shutterstock.com/360b, arhiva

LONDON - Britanski premijer Boris Džonson optužio je danas novu britansku laburističku vladu da je "napustila" izrael, nakon što je Britanija obustavila prodaju nekih komponenti oružja koje izraelska vojska upotrebaljava u Pojasu Gaze.

"Hamas još drži mnoge nevine jevrejske taoce dok Izrael pokušava da spreči da se ponovi masakr od sedmog oktobra. Zašto (Ministar spoljnih poslova Velike Britanije) Dejvid Lami i (Prmijer Kir) Starmer napuštaju Izrael, da li žele da Hamas pobedi?", napisao je Džonson na svom nalogu na mreži Iks.

Kako prenosi Politiko, Džonson je dugogodišnji saradnik Izraela, koji je svako razmatranje da se prekine isporuka oružja Izraelu nazivao "ludim'' i ''sramnim''.

Lemi je u ponedeljak saopštio da će Velika Britanija da suspenduje 30 od ukupno 350 izvoznih licenci za oružje namenjeno Izraelu, nakon što je vlada saopštila da je otkrila da postoji "jasan rizik" da britansko oružje bude korišćeno u ozbiljnim kršenjima međunarodnog prava vezanim za tretman palestinskih zatvorenika i isporuke pomoći Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu takođe je kritikovao takvu odluku, rekavši da "ta odluka neće promeniti odlučnost Izraela da porazi Hamas, genocidnu terorističku organizaciju koja je, kako je rekao, divljački ubila 1.200 ljudi 7. oktobra prošle godine".

Izraelski premijer je dodao da će ova pogrešna britanska odluka samo ohrabriti Hamas.

"Bez ili sa britanskim oružjem, Izrael će pobediti u ovom ratu i osigurati našu zajedničku budućnost", poručio je on.