3. septembar 2024 19:53

Kina i Nigerija dogovorile osnaživanje saradnje u okviru inicijative "Pojas i put"

Izvor: TANJUG

Foto: Xinhua via AP/Li Tao

LAGOS - Nigerija i Kina postigle su dogovor o pojavačanju bilateralnih odnosa u okviru inicijative ''Pojas i put'', kao i o razvoju ljudskih resursa i nuklearne energije, nakon današnjeg sastanka lidera dveju zemalja.

''Sveobuhvatno strateško partnerstvo trebalo bi da rezultira snažnim razvojem, stabilnošću i bezbednošću u zapadnoafričkoj podregiji'', rekao je nigerijski predsednik Bola Tinubu, koji je zajedno sa liderima još 50 drugih afričkih zemalja učestvovao na Samitu Foruma o Kini i Africi 2024, prenosi Rojters.

Tinubu je prilikom posete Kini posetio istraživačku laboratoriju kompanije Huavej i dogovorio da kompanija uspostavi zajedničku laboratoriju za testiranje solarnih tehnologija u Nigeriji.

''Kina i Nigerija, kao glavne zemlje u razvoju, jačajući stratešku koordinaciju, daće novi podsticaj odnosima Kine i Afrike u novoj eri i predvoditi zajednički napredak među zemljama globalnog juga'', rekao je kineski predsednik Si Đinping.

Kina je najveći bilateralni kreditor Nigerije, sa zajmovima u iznosu od oko pet milijardi dolara, prema podacima nigerijske Kancelarije za upravljanje dugom.

Obe zemlje su održavale diplomatske odnose u poslednjih 50 godina, a oni su ojačani 2018. godine kada su Kina i Nigerija postale partneri u okviru inicijative ''Pojas i put''.