3. septembar 2024 19:59

Zaharova: Borelj obmanjuje svet podržavajući ukrajinski napad na Kursk

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/lev radin, arhiva

MOSKVA - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pokušava da obmane svet govoreći u prilog agresiji Oružanih snaga Ukrajine (AFU) u Kurskoj oblasti.

"Licemerne izjave Evropske unije u prilog agresiji Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast Ruske Federacije zasnovane su na lažnom tumačenju međunarodnog prava i predstavljaju pokušaj da se obmane svetska zajednica", rekla je Zaharova, prenosi Izvestija.

Prema njenim rečima, prenos neformalnih ministarskih sastanaka EU iz Budimpešte u Brisel je signal da je Unija postavila kurs za, kako je navela, "diktaturu evropskih institucija".

"Istovremeno, pozivi na mirno rešavanje sukoba u Ukrajini su anatema, a zemlje koje su u skladu sa realnošću demonstrativno se kažnjavaju", ocenila je Zaharova.

U isto vreme, EU opravdava terorističke napade, ratne zločine, ubistva i otmice civila, kao i seksualno nasilje u regionu od strane ukrajinskih militanata i plaćenika, dodala je.

Boreljovo rezonovanje pokazuje svest Brisela o dejstvima ukrajinskih oružanih snaga u regionu Kursk, ocenila je Zaharova i navela da to može da znači da je EU na neki način uključena u procese vezane za napad na ruski region.

Ona je naglasila da je šef evropske diplomatije u svojim izjavama nazvao "zločine militanata kijevskog režima kod Kurska uspehom, jer ga ne brinu ni civilne žrtve ni ozbiljni gubici među ukrajinskim vojnicima".

"Borelj je više puta jasno stavio do znanja da Evropska unija nije zainteresovana za okončanje neprijateljstava", podsetila je Zaharova.

Ona je napomenula da postoje pozivi iz Brisela da se ubrzaju isporuke oružja Kijevu, a drugi deo strategije EU je "podrška neostvarivim ultimatumima Rusiji".

"Sve to znači da se Evropa i dalje kladi na nastavak sukoba umesto na postizanje mira za pregovaračkim stolom", zaključila je Zaharova i upozorila da praćenje Boreljovog "recepta" nosi rizik od vojnog sukoba između država članica EU i Rusije.