3. septembar 2024 21:00

Stano: EU žali što mongolske vlasti nisu uhapsile Putina

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

BRISEL - Portparol Evropske komisije Peter Stano izrazio je danas žaljenje što su mongolske vlasti ugostile ruskog predsednika Vladimira Putina i nisu ga uhapsile, kako to zahteva nalog Međunarodnog krivičnog suda.

"EU žali što Mongolija, država potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda, nije ispunila svoje obaveze prema statutu da izvrši nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina zbog zločina počinjenih u Ukrajini", rekao je Stano povodom Putinove posete Ulan Batoru, prenosi Ukrajinska pravda.

On je naveo da EU podržava istrage tužioca MKS-a o rusko-ukrajinskom ratu i poziva sve strane Rimskog statuta da u potpunosti sarađuju po ovom pitanju.

Prethodno su poslanici Evropskog parlamenta pozvali Brisel da odgovori na ponašanje Mongolije.

Mongolska vlada je ranije saopštila da nije uhapsila Putina po nalogu Međunarodnog krivičnog suda zbog energetske zavisnosti te zemlje od Rusije. Istovremeno, lokalni aktivisti su u znak protesta razvili ukrajinsku zastavu.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je ocenilo da je odbijanje Mongolije da ispoštuje obavezujući nalog MKS za hapšenje Putina "težak udarac za Međunarodni krivični sud i sistem međunarodnog krivičnog prava".