4. septembar 2024 09:26

Tramp će se izjasniti da nije kriv u novom slučaju za mešanje u izbore 2020. godine

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Jose Luis Magana

VAŠINGTON - Bivši američki predsednik Donald Tramp naveo je u podnesku sudu da će se izjasniti da nije kriv po optužbama u izmenjenoj optužnici koja ga tereti da je pokušao da poništi svoj izborni poraz 2020. godine od Džozefa Bajdena.

Tramp, republikanski predsednički kandidat, odrekao se prava da se pojavi pred sudom i umesto toga je ovlastio svoje advokate da se izjasne u njegovo ime u novom slučaju protiv njega u vezi sa navodnim mešanjem u predsedničke izbore 2020. godine.

Izmenjena optužnica, koju je prošle nedelje podneo specijalni tužilac Džek Smit, obuhvata iste četiri optužbe koje su tužioci podigli protiv Trampa prošle godine. Optužen je da je pokušao da prevari SAD, obstruira potvrdu izbora u Kongresu i birače liši prava na fer glasanje.

Tramp smatra da je imao sva prava da se meša u izborne rezultate 2020. godine

U novoj optužnici su izostavljene i izmenjene pojedine optužbe, nakon što je Vrhovni sud presudio da Tramp ima širok imunitet od krivičnog gonjenja zbog zvaničnih poteza koje je povlačio dok je bio predsednik.

Tramp se pred federalnim sudom u Vašingtonu, u avgustu 2023. godine, izjasnio da nije kriv po federalnim optužbama za preduzimanje ''zločinačke šeme“ za poništavanje rezultata izbora 2020. kako bi ostao na vlasti.

Tužioci i Trampovi advokati trebalo bi na sudskom ročištu u četvrtak da utvrde naredne korake nakon presude Vrhovnog suda.

U julu je Vrhovni sud doneo odluku da Tramp ima pravo na imunitet od krivičnog gonjenja za službene radnje preduzete dok je vršio funkciju predsednika.