5. septembar 2024 12:22

Politiko: Popularnost Kamale Haris usporava dogovor SAD i EU oko zajma Ukrajini

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin

VAŠINGTON - Sve veća popularnost kandidatkinje Demokratske stranke za predsednicu SAD Kamale Haris donela je neočekivane diplomatske komplikacije u naporima Evrope i Vašingtona da obezbede Ukrajini pozajmicu od 50 milijardi dolara, piše danas Politiko.

Kako se navodi, pre nego što je aktuelni predsednik SAD Džo Bajden odustao od kandidature za ulazak u Belu kuću, mogućnost da kandidat Republikanske stranke Donald Tramp postane predsednik Amerike podstakla je diplomate sa obe strane Atlantika da prevaziđu razlike kako bi do kraja godine priveli kraju dogovor o zajmu Kijevu.

Vera u izbornu pobedu Kamale Haris, kandidatkinje koja podržava pomoć Ukrajini, je ponovo produbila razlike između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država oko korišćenja profita od zamrznutih ruskih sredstava, rekla su dvojica neimenovanih zvaničnika Evropske unije za Politiko.

Vašington traži da EU garantuje da će ta ruska sredstva koja su zamrznuta u Evropi ostati blokirana dok Moskva ne isplati ratne reparacije Ukrajini.

Pravila kojima se regulišu trenutne sankcije EU, koje se moraju obnavljati na svakih šest meseci, omogućavaju pojedinačnoj zemlji da odmrzne ruska sredstva, što, smatra Vašington, ugrožava pozajmicu.

Evropskoj uniji je potrebna jednoglasna odluka da bi ispunila zahtev Vašingtona, ali nekoliko članica EU se tome protivi.

Razgovori u ponedeljak između zvaničnika EU i SAD završeni su bez dogovora, pri čemu je američka delegacija insistirala na zapleni ruskih sredstava na neodređeno vreme.

Takođe, u poslednjem trenutku u sredu je otkazana planirana diskusija ambasadora 27 zemalja članica EU o izmeni pravila o sankcijama jer Evropska komisija nije bila spremna, navela su trojica neimenovanih diplomata EU.

Lideri Grupe Sedam (G7) obavezali su se u junu da će do kraja oktobra postići dogovor o zajmu Ukrajini kako bi osigurali pomoć Kijeva pre američkih izbora.