15. septembar 2024 14:00

Huti preuzeli odgovornost za napad na centralni deo Izraela; Netanijahu: Izrael će "skupo naplatiti" napad Huta

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, Pool/Ohad Zwigenberg

SANA - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je danas Hutima u Jemenu da će Izrael "skupo naplatiti" napad na izraelsku teritoriju.

"Huti bi trebalo da znaju da ćemo skupo naplatiti bilo kakav pokušaj da nam naškode", rekao je on na početku nedeljnog sastanka kabineta, prenosi "Tajms of Izrael".

Netanijahu je istakao da se trenutna situacija na severu Izraela "neće nastaviti" i izrazio rešenost da učini sve što može kako bi evakuisano stanovništvo iz tog regiona vratio kućama.

Huti preuzeli odgovornost za napad na centralni deo Izraela i najavili nove udare

Jemenska militantna grupa Huti danas je preuzela odgovornost za napad balističkim raketama koje su jutros prvi put imale domet do centralnog dela Izraela i zapretila novim napadima.

"To je primoralo više od dva miliona cionista da pobegnu u skloništa po prvi put u istoriji neprijatelja", rekao je vojni portparol Huta u saopštenju.

Nasrudin Amer, zamenik šefa kancelarije za medije jemenskih Huta, u objavi na mreži X je poručio da je raketa ispaljena iz Jemena stigla do Izraela nakon što ''20 (izraelskih) projektila nije uspelo da je presretne“, opisujući ovaj napad kao ''početak“.

Izraelska vojska je saopštila da istražuje ishod pokušaja presretanja jemenske rakete, prenosi Tajms of Izrael.

Huti su dodali da će kasnije u toku dana izdati detaljnije saopštenje o planu napada na Izrael, a zvaničnik jemenskih militanata Hezama al-Asad upozorio je da će ''biti još iznenađenja''.