23. septembar 2024 12:41

Tajland predložio novi zakon kojim bi se ograničila upotreba marihuane za lečenje

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/JonVallejoPhotography, ilustracija

BANGKOK - Tajlandsko ministarstvo zdravlja predložilo je novi zakon kojim bi se regulisala proizvodnja kanabisa i ograničila upotreba marihuane prvenstveno u zdravstvene i medicinske svrhe, objavili su danas lokalni mediji.

Prema nacrtu tog zakona, korišćenje marihuane biće dozvoljeno za medicinske tretmane i istraživanja koja sprovode tajlandske državne agencije, kao i u prehrambenim i kozmetičkim proizvodima, prenosi VNA.

Svi koji upotrebljavaju kanabis ili njegove ekstrakte za druge svrhe koje nisu navedene u zakonu biće kažnjeni novčanom kaznom do 1.800 dolara.

Prodavci marihuane za svrhe koje nisu navedene u zakonu suočavaju se sa maksimalnom zatvorskom kaznom od jedne godine ili novčanom kaznom od 3.000 dolara ili oboje.

Nacrt zakona predviđa pooštravanje pravila o licenciranju uzgajivača i dobavljača marihuane i oni će morati da podnesu zahtev za nove licence ili će se suočiti sa velikim zatvorskim kaznama.

Javna rasprava o predloženom zakonu traje do 30. septembra.

Ministarstvo zdravlja može da unese izmene u zakon pre nego što ga podnese vladi na usvajanje, koja će ga zatim proslediti parlamentu na odobrenje.

Zakon je deo napora nove tajlandske vlade na čelu sa premijerkom Paetongtarn Šinavatra da se zabrani korišćenje marihuane u rekreativne svrhe.

Paetongtarn Šinavatra je ćerka kontroverznog milijardera i bivšeg premijera Tajlanda Taksina Šinavatre.