24. septembar 2024 19:33

Dva radnika UNHCR poginula u izraelskim napadima na Liban

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dva radnika UNHCR poginula u izraelskim napadima na Liban

Foto: AP Photo, File/Mohammed Zaatari

ŽENEVA - Dva radnika Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) ubijena su u Libanu nakon izraelskog granatiranja zemlje, saopštio je danas visoki komesar Filipo Grandi.

"Izraelski vazdušni napadi u Libanu sada nemilosrdno oduzimaju živote stotine civila. I sa velikim tugom potvrđujem da su juče ubijene i dve kolege iz UNHCR-a. U ime svih nas u UNHCR-u, iskreno saučešće njihovim porodicama, prijateljima i kolegama", napisao je Grandi na platformi Iks.

Ranije tokom dana, UNHCR je najavio povećanje humanitarne pomoći Libanu i pozvao na prekid bombardovanja.

Visoki komesar UN za ljudska prava Voker Turk pozvao je danas sve koji imaju uticaj na Bliskom istoku da pokušaju da spreče dalju eskalaciju sukoba između Izraela i Hezbolaha, izražavajući zabrinutost zbog opasnog povećanja tenzija.

Rojters prenosi, pozivajući se na zvaničnika Svetske zdravstvene organizacije, da su neke bolnice u Libanu preplavljene telima poginulih i ranjenih u prošlonedeljnim detonacijama pejdžera i voki-tokija koje su ubile desetine i ranile hiljade ljudi.

U jučerašnjim izraelskim vazdušnim napadima usmerenim na ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu poginulo je oko 500 ljudi, a ranjeno oko 1.650, saopštile su libanske vlasti.

Hezbolah je juče lansirao na Izrael više od 200 raketa, zbog čega su aktivirane sirene širom severnog Izraela.