26. septembar 2024 19:18

Palestinski predsednik Abas poziva Generalnu skupštinu UN da zaustave rat u Gazi

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Frank Franklin II

NJUJORK - Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je danas Generalnu skupštinu UN da zaustavi rat u Pojasu Gaze između Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas.

On je naveo da je Izrael gotovo u potpunosti uništio Gazu i da u tom području više ne može da se živi, preneo je Rojters.

Palestinski predsednik je istovremeno pozvao na suspenziju izraelskog članstva u UN dok ta zemlja ne ispuni obaveze preuzete na osnovu međunarodnog prava, javila je palestinska novinska agencija VAFA.

On je takođe pozvao na punu primenu presuda Međunarodnog suda pravde u vezi izraelske okupacije palestinskih teritorija, uključujući, kako je naveo, Istočni Jerusalim, i apelujući da se okupacija okonča u roku od 12 meseci.

Abas je naglasio da je hitno potrebno uspostavljanje sveobuhvatnog i trajnog prekida vatre u Gazi, istovremeno zatraživši prestanak izraelskih vojnih napada na Zapadnoj obali.

"Ovo ludilo ne može da se nastavi. Čitav svet je odgovoran za ono što se događa našem narodu", kazao je Abas u obraćanju na Generalnoj skupštini UN na kojoj učestvuju predstavnici 193 zemalja članica, naveo je Rojters.

Palestinski zvaničnik je zatražio i da se ubrza i olakša dopremanje humanitarne pomoći bez postavljanja uslova, kao i da se ona isporuči u sve delove Pojasa Gaze.

Abas je pozvao i na potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze, kao i na odbacivanje uspostavljanja tampon zona ili aneksije bilo kojeg dela palestinske teritorije, i prestanak nasilnog raseljavanja van ili unutar Pojasa Gaze i povratak raseljenih u svoje domove, prenela je VAFA.

On je osudio izraelske akcije kao vid kolektivnog kažnjavanja palestinskog naroda i apelovao da Izrael bude pozvan na međunarodnu odgovornost zbog počinjenih zločina.

Abas je pozvao Generalnu skupštinu UN da podrži rezoluciju koja bi omogućila palestinskom rukovodstvu da uđe u Gazu, što bi olakšalo prestanak neprijateljstava i početak napora na obnovi.

Palestinski predsednik je izrazio zahvalnost državama članicama UN na njihovoj podršci palestinskim pravima, i ponovio rešenost palestinskog naroda da istraje u svojoj borbi za nezavisnost.

"Mi nećemo otići. Palestina je naša domovina i zemlja naših predaka", poručio je Abas, dodajući da će se borba za slobodu nastaviti dok ne bude postignuto oslobođenje.