27. septembar 2024 11:31

Belgijski kralj poručio papi da preduzme akcije u rešavanju seksualnih zlostavljanja

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Andrew Medichini

BRISEL - Belgijski kralj Filip i premijer Aleksandar De Kro rekli su danas papa Franji da bi trebalo da preduzme konkretnije akcije kako bi rešio seksualna zlostavljanja koje je činilo katoličko sveštenstvo.

Kralj je papi u govoru, u kojem mu je poželeo dobrodošlicu u Belgiju, rekao da je Crkvi trebalo "previše dugo vremena" da se "pozabavi" tim skandalima, prenosi Rojters.

De Kro je rekao da "samo reči nisu dovoljne i da moraju da se preduzmu konkretni koraci".

Papa je doputovao u Belgiju na 600. godišnjicu dva katolička univerziteta, ali, u prvi plan je stavljen crkveni zapis o seksualnom zlostavljanju.

Prema podacima crkve, više od 700 žalbi i prijava zlostavljanja podneto je u Belgiji od 2012. godine.

Na današnjem sastanku sa političarima u kraljevskoj palati Leken u Briselu, papa je pokušao da uveri prisutne da se katolička crkva bavi tom temom.

"Tragični slučajevi zlostavljanja dece su pošast sa kojim se crkva spremno suočava... sprovođenjem programa prevencije širom sveta", rekao je papa i dodao da Crkva mora da se "stidi i da traži oproštaj" za zlostavljanje maloletnika, što je nazvao zločinom.

Papa Franja je u martu smenio bivšeg biskupa Briža, Rodžera Vangheluva, koji je 2010. priznao da je zlostavljao nećaka, a 2011. je priznao i druga zlostavljanja.

Očekuje se da će papa kasnije danas održati sastanak sa 15 žrtava zlostavljanja u ambasadi Vatikana u Briselu, gde boravi tokom posete.