28. septembar 2024 22:14

Zelenski: Dobio sam direktne informacije od Trampa da će podržati Ukrajinu

Izvor: TANJUG

Foto: POOL photo via AP/Benjamin Cremel

NJUJORK - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je dobio "veoma direktne informacije" od republikanskog predsedničkog kandidata SAD Donalda Trampa da će, ukoliko pobedi na izborima u novembru, podržati Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

"Ne znam šta će biti posle izbora i ko će biti predsednik... Ali dobio sam od Donalda Trampa veoma direktne informacije da će biti na našoj strani, da će podržati Ukrajinu", rekao je Zelenski za Foks Njuz nakon tog sastanka, prenosi Rojters.

Zelenski, koji je bio u Njujorku na Generalnoj skupštinu UN, predstavio je juče Trampu svoj ratni "plan pobede" tokom sastanka iza zatvorenih vrata, nakon što je Tramp rekao da će raditi i sa Ukrajinom i sa Rusijom na okončanju sukoba.

Predsednik Ukrajine, koji se takođe sastao i sa potpredsednicom SAD i demokratskom predsedničkom kandidatkinjom Kamalom Haris i predsednikom Džozefom Bajdenom, rekao je da traži ujedinjenu podršku SAD u nastavku rata sa Rusijom i da ne podržava nijednu stranu na predstojećim izborima.

Zelenski je održao skoro trideset sastanaka u SAD

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da je tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama održao skoro tri desetine sastanaka.

"Skoro tri desetine sastanaka je održano ove nedelje u SAD, na Generalnoj skupštini UN i u Vašingtonu. Sjedinjene Američke Države, zemlje globalnog juga, Evropa, međunarodne organizacije, rade sa energetskim i odbrambenim kompanijama. Sve zarad jačanja položaja Ukrajine i približavanja pravednog mira", naveo je Zelenski na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, partnerima je predstavio Plan pobede.

"Ulažemo zajedničke napore radi obnove. I zajedno približavamo pravedan mir. Hvala svima koji su uz Ukrajinu!“, naglasio je Zelenski.

U ruskom napadu na bolnicu u Sumi poginulo osmoro ljudi

Osam osoba je poginulo, a 11 povređeno u jutrošnjem ruskom napadu dronovima na bolnicu u Sumiju, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Rusija je udarila 'šahedima' jednu od gradskih bolnica. Do sada je umrlo osam osoba. Moje saučešće porodicama i najmilijima. Jedanaest osoba je povređeno, 113 pacijenata je evakuisano iz bolnice", napisao je Zelenski na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, u toku je akcija spasavanja i otklanjanja posledica napada, kao i pružanja neophodne pomoći onima kojima je potrebna.

"Svi u svetu koji pričaju o ovom ratu treba da obrate pažnju na to gde Rusija udara. Oni se bore sa bolnicama, civilnim objektima, životima ljudi. Samo sila može naterati Rusiju na mir. Mir kroz silu je jedini pravi put", poručio je ukrajinski lider.