1. oktobar 2024 19:11

Rojters: U delovima Bejruta čula se jaka i kontinuirana pucnjava

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Baz Ratner

BEJRUT - U delovima libanske prestonice Bejruta čula se jaka i kontinuirana pucnjava, izjavio je očevidac za Rojters.

Za sada se ne zna o kakvoj je pucnjavi reč.

Rojters je prethodno javio, pozivajući se na dva bezbednosna izvora, da je Izrael ovog popodneva izveo dva napada na južna predgrađa Bejruta.

Izrael je jutros objavio početak ograničene kopnene operacije protiv Hezbolaha u Libanu.

IDF: Izraelske trupe ne idu u Bejrut, kopnena operacija će biti najkraća moguća

Portparol Izraelskih bezbednosnih snaga (IDF) Daniel Hagari izjavio je danas da trupe IDF neće ulaziti u Bejrut ili bilo koje veće gradove u Libanu, kao i da će izraelska kopnena operacija u toj zemlji biti "najkraća moguća".

Kako je preneo Tajms of Izrael, Hagari je novinarima rekao da izraelske trupe "ne idu u Bejrut". "Ne idemo u gradove u južnom Libanu. Fokusirani smo na zonu ovih sela, na prostoru uz našu granicu. Uradićemo u toj zoni šta je neophodno da bismo demontirali i uništili infrastrukturu Hezbolaha", rekao je Hagari.

Na pitanje koliko dugo će trajati kopnena operacija u Libanu, koja je počela tokom noći, Hagari je odgovorio da to "neće otkriti neprijatelju". "Trajaće najkraće moguće, dana, nedelja...Uradićemo šta je neophodno, ograničenu i lokalnu operaciju kakvu sprovodimo sada", rekao je on.

Hagari je kazao da je IDF kopnenu akciju preduzeo da bi se omogućilo da svih 60.000 Izraelaca mogu da se "bezbedno vrate u svoje domove u severnom Izraelu", kao i da su sa tom svrhom već sprovođene ograničene prekogranične intervencije u periodu od više meseci unazad. "Naši vojnici su ušli u Hezbolahovu podzemnu infrastrukturu", kazao je Hagari, koji je dodao da su pronađena skrivena skladišta oružja Hezbolaha, koja su uništena, "uključujući napredno iransko oružje".

"Sve u svemu, vojnici IDF su pronašli i onesposobili više od 700 Hezbolahovih terorističkih sredstava tokom ovih operacija, a ima još mnogo posla da se obavi", rekao je Hagari. 

Erdogan: Turska bi podržala Liban svim svojim sredstvima protiv napada Izraela

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da bi Turska stala uz Liban i podržala državu svim svojim sredstvima nakon što je Izrael pokrenuo napade na Liban, prenosi Rojters.

''Nikada nećemo ostaviti našu braću iz Libana u ovim teškim danima i podržaćemo ih svim našim sredstvima“, rekao je Erdogan.

Erdogan je prošle nedelje osudio nedavne napade Izraela u Libanu i nazvao ih izraelskom politikom "genocida, okupacije i invazije" pozivajući Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i druge organizacije da zaustave jevrejsku državu.

Hezbolah: Nikakva izraelska vojska nije ušla na teritoriju Libana

Šef kancelarije za medije Hezbolaha Mohamed Afif izjavio je danas da nikakva izraelska vojska nije ušla na teritoriju Libana i upozorio je da su napadi grupe na Tel Aviv nekoliko sati ranije "samo početak".

U pisanoj izjavi Rojtersu, Afif je rekao da Hezbolah nije učestvovao u "direktnim kopnenim sukobima" sa izraelskim trupama, ali da će biti spreman da to učini.

Ranije danas Hezbolah je preuzeo odgovornost za raketni napad na centralni Izrael, saopštivši da je lansirala rakete "Fadi-4" na bazu Glilot u blizini Herclije, gde se nalazi jedinica vojske 8200 i štab izraelske obaveštajne agencije Mosad.

Evropske zemlje pozivaju građane da napuste Liban zbog kopnene ofanzive Izraela

Evropske zemlje pozivaju svoje građane da napuste Liban zbog kopnene ofanzive koju je Izrael započeo u utorak, prenosi evropski Politico.

Holandski ambasador u Libanu Frank Molen saopštio je da Holandija još uvek neće organizovati let za evakuaciju, ali da savetuje građane da ''idu dok još mogu''.

''Letovi za evakuaciju su zaista poslednje sredstvo, to ćemo uraditi samo ako zaista ne možemo da uradimo ništa drugo'', rekao je on za Politiko.

Nemačka, Italija i Engleska organizovale su letove iz Bejruta i apelovale na građane da napuste Liban u što kraćem roku. 

Izraelska vojska naredila evakuaciju dvadesetak libanskih pograničnih naselja

Izraelska vojska je danas naredila evakuaciju skoro dvadesetak libanskih pograničnih naselja.

Naređenja su usledila nekoliko sati nakon što je Izrael poslao kopnene snage u južni Liban u, kako je opisao, ograničenoj operaciji protiv militanata organizacije Hezbolaha, prenosi AP.

U naredbi za evakuaciju, koju je objavio portparol izraelske vojske na platformi X, precizirano je oko dvadesetak naseljenih mesta u južnom Libanu i naloženo je njihovim stanovnicima da se evakuišu severno od reke Avali, nekih 60 kilometara od granice.

To je udaljeno od reke Litani, koja označava severnu granicu zone koju su odredile UN i koja je trebalo da služi kao tampon između Izraela i Hezbolaha posle rata 2006., prenosi AP.

IDF: Hezbolah je planirao da koristi kuće za napad koji bi ličio na 7. oktobar

Portparol Izraelske vojske (IDF) Daniel Hagari izjavio je danas da je militantna grupa Hezbolah planirala da koristi kuće u selima u južnom Libanu kao osnovu za napad koji bi ličio na napad militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra prošle godine.

"Hezbolah je pretvorio libanska sela koja se nalaze pored izraelskih sela, u vojne baze", rekao je Hagari, a preneo Tajms of Izrael.

Hagari je naveo da je Hezbolah planirao "napad na Izrael, na izraelske zajednice i masakr nedužnih muškaraca, žena i dece.

Taj plan su nazvali 'Osvojite Galileju'".

Izrarelska vojska upozorila stanovnike Libana da ne idu na jug zbog intenzivnih borbi

Izraelska vojska je saopštila danas da se u južnom Libanu vode intenzivne borbe sa Hezbolahom i uputila upozorenje građanima da ne kreću svojim vozilima iz severnog područja u južni deo zemlje.

"Vode se intenzivne borbe u južnom Libanu, u kojima operativci Hezbolaha koriste civilno okruženje kao živi štit da se organizuju za izvođenje napada", saopštio je portparol IDF-a Avičaj Adre na X platformi.

On je dodao da se ne preporučuje kretanje vozila u pravcu sever-jug, južno od reke Litani, i da upozorenje važi do daljnjeg, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska (IDF) je saopštila danas da je počela pograničene kopnene operacije u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, a kako je navela, cilj je infrastruktura Hezbolaha u brojnim libanskim selima duž granice koja predstavljaju pretnju izraelskim gradovima.

Izraleska vojska gađala palestinski kamp u Libanu, poginio sin komanira Al-Akse

U napadu izraelske vojske na izraelski kamp u Libanu poginuo je sin Munira Makde, komandanta libanskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, Brigade mučenika Al-Aksa Hasana Makde.

To je objavio libanski list "L'Orient-Le Jour", navodeći da je Hasan bio član Brigade, prenosi Mond.

Do napada je došlo u noći između ponedeljka i utorka, a prema tvrdnjama izraelkse vojske meta napada bio je Munir Makda.

U napadu je pogođena zgrada u prepunom palestinskom izbegličkom kampu Ain al-Hilva u blizini grada Sidona na jugu zemlje. 

IDF: Cilj napada u Bejrutu bilo nekoliko objekata za proizvodnju oružja Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je cilj noćnih vazdušnih napada u naselju Dahijeh u Bejrutu bilo nekoliko lokacija militantne grupe Hezbolah, uključujući pogone za proizvodnju oružja i drugu vojnu infrastrukturu.

Service Photo Gallery

"Teroristička organizacija Hezbolah namerno gradi svoje vojne lokacije u srcu Bejruta i ugrađuje ih u naseljene centre u gradu", naveo je IDF.

U saopštenju je dodato da će IDF nastaviti da deluje "kako bi osigurao bezbednost države Izrael i njenih građana".

Upad u južni Liban predvodi 98. divizija, jedna od najboljih jedinica IDF-a

Upad izraelske vojske u južni Liban, pokrenut u ponedjeljak uveče, predvodi 98. divizija, jedna od najboljih jedinica Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), koja se sastoji od padobranaca i brigade komandosa, Shajetet 13 (13. flota), elitne jedinice izraelske mornarice i 7. oklopne brigade.

Ta divizija, koju je predvodio brigadni general Gaj Levi, bila je odgovorna za neutralizaciju rukovodilaca Hamasa i vraćanje talaca u Gazi između decembra 2023. i marta 2024. godine, prenosi Figaro.

Portparol IDF-a je u ponedeljak uveče pojasnio da je divizija prošlih nedelja bila obučena za tu operaciju.

"Nakon višemesečnih manevara u Pojasu Gaze, gde su borci divizije sticali veštine i operativno iskustvo, krenuli su na sever i sada su na manevrima u severnom sektoru, nakon što su izvršili potrebna prilagođavanja za borbu u Libanu", saopštila je IDF.

Izrael počeo ograničene kopnene operacije u Libanu

Izraelska vojska (IDF) počela je pograničene kopnene operacije u južnom Lubanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, objavio je jutros Tajms of Izrael.

IDF je jutros saopštio da je upad počeo sinoć i da je cilj bio infrastruktura Hezbolaha u brojnim libanskim selima duž granice koja su predstavljala pretnju izraelskim gradovima.

Kopnenim trupama pomoć su pružale vazdušne i artiljerijske snage, saopštila je vojska, dodajući da je operacija zasnovana na planovima koje su izradili Generalštab i severna komanda IDF.

Potvrda da izraelske trupe deluju na libanskoj strani granice stigla je nekoliko sati nakon što su se na društvenim mrežama i u nekim arapskim medijima pojavili različiti oprečni izveštaji o tome da li su neke trupe već prešle granicu.