15. oktobar 2024 23:34

U Džordžiji rekordna izlaznost prvog dana ranog glasanja na izborima u SAD

Izvor: TANJUG

Foto: WABE via AP/Matthew Pearson

ATLANTA - U američkoj saveznoj državi Džordžija danas je premašen rekord za najveću izlaznost prvog dana ranog glasanja na predsedničkim izborima u SAD, a na biračka mesta izašlo je gotovo 200.000 građana, saopštio je državni zvaničnik Gabrijel Sterling.

''Imamo rekordnu izlaznost prvog dana. Već je dato 187.973 glasa, tako da danas očekujemo 200.000 glasova na biračkim mestima. Svaka čast našim građanima i biračima koji izlaze (na izbore)“, napisao je Sterling, zvaničnik kabineta državnog sekretara Džordžije, u objavi na društvenim mrežama.

On je dodao da je prosečno vreme glasanja manje od jednog minuta, prenosi CNN. U Džordžiji je danas počelo rano neposredno glasanje, dan nakon što je doneta presuda da izborni zvaničnici okruga ne smeju da odlažu ili odbiju da potvrde izborne rezultate zbog navoda o prevari ili grešci.

Džordžija je jedna od ključnih država koje će odlučiti ishod izbora u novembru, budući da gotovo podjednaku podršku uživaju i republikanci i demokrate.

U Džordžiji rano glasanje, neće biti odlaganja potvrde izbornih rezultata

U Džordžiji je danas počelo rano neposredno glasanje, dan nakon što je doneta presuda da izborni zvaničnici okruga ne smeju da odlažu ili odbiju da potvrde izborne rezultate zbog navoda o prevari ili grešci, u toj državi u kojoj gotovo podjednaku podršku uživaju republikanci i demokrate.

Okružni izborni zvaničnici u Džordžiji ne mogu da odlažu ili odbiju da potvrde izborne rezultate, presudio je sudija Višeg suda u Džordžiji, nanevši time udarac nastojanju konzervativaca da u kritičnoj državi prošire svoja ovlašćenja, preneo je CNN.

"Nadzornici izbora u Džordžiji imaju fiksnu obavezu da potvrde izborne rezultate. Shodno tome, nijedan nadzornik izbora (ili član odbora za izbore i registraciju) ne može odbiti da potvrdi ili se uzdrži od potvrđivanja izbornih rezultata ni pod kojim okolnostima", napisao je sudija Višeg suda okruga Fulton Robert MekBarni u presudi na 11 stranica.

Još se čeka presuda u posebnom slučaju koji su pokrenule državne i nacionalne demokrate protiv novih pravila Državnog izbornog odbora, koja bi lokalnim izbornim zvaničnicima mogla dati široka ovlašćenja da odlažu ili u potpunosti odbiju svoju potvrdu rezultata.

Service Photo Gallery

MekBarni je u svojoj odluci rekao da, iako lokalni nadzornici imaju obavezu da istraže ukoliko su zabrinuti da su pogrešno izračunati glasovi na izborima, takva zabrinutost "nije razlog za odlaganje ili odbijanje potvrde".

Slučaj je pokrenula republikanska članica odbora za registraciju i izbore okruga Fulton Džuli Adams, koja je zatražila od sudije da izjavi da su njene dužnosti u potvrđivanju izbornih rezultata "diskrecione".

Okrug Fulton imao je probleme u vođenju prethodnih predsedničkih izbora 2020. godine, uključujući incident u kome je grupa glasačkih listića dvostruko skenirana tokom ponovnog prebrojavanja glasova, a ranije ove godine Državni izborni odbor odredio je nezavisnog posmatrača za taj okrug na predstojećim predsedničkim izborima 5. novembra.

Naknadna inspekcija izbornih rezultata u Džordžiji 2020. godine, koja je uključivala dva mašinska i jedno ručno prebrojavanje glasova, nije otkrila dokaze o izbornoj prevari.