22. oktobar 2024 14:58

Orban: EU nije sposobna za readmisiju ilegalnih migranata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Orban: EU nije sposobna za readmisiju ilegalnih migranata

Foto: Tanjug

KOMARNO - Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Evropska unija nije sposobna za readmisiju ilegalnih migranata, navodeći da je u 2023. godini doneta odluka o vraćanju 430.000 ilegalnih migranata iz zemalja EU, a da je do sada vraćeno 84.000.

Orban je u Komarnu, posle trilateralnog samita lidera Srbije, Slovačke i Mađarske, rekao da je 2015. godine podneto osam miliona zahteva za azil u okviru Evropske unije i da je zabeleženo 3,8 miliona ilegalnih pokušaja ulaska u Evropu.

Kako je naveo, u 2023. godini doneta je odluka o vraćanju 430.000 ilegalnih migranata iz zemalja EU, a do sada je vraćeno 84.000 migranata.

"Gospodin Fico je bio u pravu da 80 odsto tih odluka nije moguće ni realizovati. To je bilo moguće videti unapred, od tada nastaje panika. Zapadni predstavnici su u panici, a kad je čovek u panici donosi pogrešne odluke'', rekao je Orban u obraćanju medijima posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Slovačke Robertom Ficom.

Orban je naveo da, kada je reč o ilegalnim migracijama, trojica lidera imaju odgovornost za region i regionalnu saradnju, kao i svako pojedinačno za svoju zemlju.

Kako je rekao, predvideli su šta će se desiti još 2015. godine kada su, kaže, milioni ljudi iz drugačijih kultura bez ikakve dozvole i kontrole ulazili na evropski kontinent.

''Znali smo da će se desiti problemi. Govorili smo da će se, ako ne budu sledili naš primer i borili se protiv ilegalnih migracija, naći u problemima. Nisu nas slušali, a sada su suočeni sa činjenicama'', rekao je Orban.

Ocenio je da će se to loše odraziti na učinak Šengena koji je najveća tekovina EU jer će, kako je naveo, sloboda kretanja biti ograničena pošto se obnove pogranične kontrole.

''Na taj način gasi se ta najveća tekovina, a to je bilo moguće proceniti da će se desiti, kao i porast kriminala'', rekao je Orban.

Dodao je da EU želi da preraspodeli migrante prema kvotama, a u slučaju da ih države ne prihvate, moraju da plate 20.000 evra za svakog migranta koga ne prihvate.

Prema rečima Orbana, Mađarska je "na tapetu" i mora da plaća 200 miliona evra, jer nije primila dovoljno migranata.

''Za sada se potvrdilo da je samo mađarski model dobar model protiv migracije. Migrant može da uđe u teritoriju EU ukoliko je njegov slučaj razmotren. Do tada mora da čeka'', rekao je Orban.

Naglasio je da Mađarska želi dobre odnose na ekonomskom polju i sa Slovačkom i sa Srbijom, ističući da je šestostruko uvećana spoljnotrgovinska razmena sa Srbijom otkako je Aleksandar Vučić na čelu države.

Orban je dodao da je za Mađarsku značajno i to što Srbija ima dobre odnose sa Kinom, a Srbija je, kako je istakao, ključna zemlja i što se tiče energetske bezbednosti.

''Srbija nam isporučuje energente s juga, Slovačka sa severa, ukoliko kontakt sa istokom ne postoji. Veoma smo zahvalni Slovačkoj i Srbiji jer nam obezbedjuju da zadržimo energetsku bezbednost'', rekao je Orban.