25. oktobar 2024 23:53

Međunarodni krivični sud zamenio jednu sudiju veća koje odlučuje o hapšenju Benjamina Netanijahua

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Roman Yanushevsky, ilustracija

HAG - Međunarodni krivični sud (MKS) zamenio je rumunsku sudiju Juliju Motok kao članicu tročlanog veća, koje odlučuje o potencijalnom nalogu za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua zbog navoda o ratnim zločinima u Gazi, slovenačkom sudijom Beti Hohler. Sud je danas saopštio da je Motok tražila da bude zamenjena iz zdravstvenih razloga, ne iznoseći detalje, prenosi STA.

U maju su tužioci Međunarodnog krivičnog suda zatražili naloge za hapšenje Netanjahua, izraelskog ministra odbrane Joava Galanta i trojice lidera Hamasa, uključujući Jahju Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea, koje su od tada ubile izraelske snage.

Glavni tužilac MKS-a Karim Kan je tada naveo da postoje razlozi da se sumnja da su petorica muškaraca počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Kako navodi Rojters, promena unutar veća bi mogla dodatno da odloži proces donošenja odluke o nalogu za hapšenje, koji već traje duže nego očekivano.

MKS se sastoji od 18 sudija, devet muškaraca i devet žena, a svaka zemlja može da ima samo jednog predstavnika.

To je prvi međunarodni krivični sud zadužen za procesuiranje počinilaca najtežih zločina, kao što su genocid i zločini protiv čovečnosti, kada države koje su potpisnice Rimskog statuta, osnivačkog dokumenta suda, ne mogu ili ne žele da ih privedu pravdi.

Izrael, kao ni SAD, nije potpisnik Rimskog statuta, ali ukoliko bude izdat nalog za hapšenje Netanijahua, to će otežati njegova zaduženja u inostranstvu, budući da bi svaka zemlja članica MKS-a imala dužnost da ga uhapsi na svojoj teritoriji.