2. februar 2023 20:01

SAD: Poslanica izbačena iz Odbora za spoljne poslove zbog antiizraelskih komentara

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ YuryKara, ilustracija

VAŠINGTON - Republikanci u Predstavničkom domu glasali su danas nakon burne debate za izbacivanje demokratske poslanice Ilhan Omar iz glavnog Odbora za spoljne poslove zbog njenih antiizraelskih komentara.

Predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti uspeo je da obezbedi podršku republikanaca protiv poslanice rođene u Somaliji, iako su neki republikanski poslanici izrazili rezerve, preneo je AP.

Izbacivanje poslanika iz odbora Predstavničkog doma nije se događalo sve do pre dve godine kada su izbačeni ekstremno desničarski republikanski poslanici Mardžori Tejlor Grin iz Džordžije i Pol Gosar iz Arizone.

Sa 218 glasova za i 211 protiv, uglavnom po partijskoj liniji, nakon burne debate u kojoj su demokrate optužile republikance da im je Omarova na meti zbog njenog porekla, ona je izbačena iz Odbora.

Republikanci su se fokusirali na njenih šest izjava, među kojima je i kritika Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC).

Upitana na Tviteru ko plaća članove Kongresa da podrže Izrael, Omar je odgovorila: "AIPAC!"

Komentar je izazvao javni ukor tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi i drugih demokrata koji su jasno stavili do znanja da je Omar prešla granicu.

Ona se potom izvinila.